Çekerek Belediye Başkanı Eyyüp Çakır ve beraberindeki bir ekip, geçtiğimiz günlerde ormanda özel eğitimli köpeklerle birlikte trüf mantarı tespit çalışması yaptı. Çalışmalar sırasında çam ve meşe ağaçlarının dibinde toprak altında bulunan trüf mantarları eğitimli köpeklerin yardımıyla tespit edilerek toplandı.

Çekerek ilçesinin yüzde 65'ten fazlası ormanlarla kaplı. Bu nedenle Çekerek Belediye Başkanı Eyyüp Çakır bu nedenle trüf mantarı yetiştiriciliği konusunda önemli bir merkez haline gelmek için bir proje başlattıklarını açıkladı. Bu projede trüf mantarlarının doğal arazilerde nasıl toplanacağı ile ilgili eğitimler düzenleneceği belirtti. İkinci aşamada ekolojik zenginlik ve uygun iklim koşulları göz önünde bulundurularak trüf mantarı bahçeleri oluşturulması planlanıyor. Bu çalışmalarla birlikte ülke ekonomisine katkı sağlayacak olan "kara elmas" nitelikli mantarın üretimi hedefleniyor.

İHA'ya konuşan Başkan Çakır, trüf mantarının kilogram fiyatının 3 bin Euro’ya kadar çıktığını ifade etti. 

Trüf mantarları genellikle meşe ağaçlarının köklerinde yetişen ve toprak altında olan özel bir mantar türüdür. Bu değerli mantarın üretimi dünya genelinde İspanya, Fransa, İtalya ve Bulgaristan gibi ülkeler için önemli bir gelir kaynağı haline geldi. Türkiye'nin coğrafi zenginlikleri ve trüf mantarı yetişmesi potansiyeli göz önünde bulundurulduğunda bu işin doğru şekilde yönetilmesinin ülkeye ciddi bir gelir getireceği düşünülüyor.

Trüf mantarının faydaları

Mutfağın vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan trüf mantarının faydaları sadece damaklara hitap etmeyecek kadar geniştir. Bu özel mantarın sağlık yönünden sunduğu olumlu etkileri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

Öncelikle trüf mantarları protein bakımından oldukça zengindir, adeta bir protein deposu görevi görür. Bu bakımdan diyetler içinde sıklıkla önerilir. Bunun yanında C vitamini deposudur. İçerdiği yüksek C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendirir.

Trüf mantarları yüksek bir lif kaynağıdır. Bu sayede sindirim sistemine ciddi faydaları bulunur. Demir bakımından zengin oluşu ise kansızlık problemine karşı son derece faydalıdır.

Mantarın antioksidan oluşu vücutta serbest radikal oluşumunu engeller. Bu özelliği sayesinde de kanserli hücre oluşumunu engellemekte olup göğüs, akciğer, karaciğer ve kolon kanserine karşı koruyucu etkisi vardır.

Kalp sağlığı üzerinde olumlu etkileri olan trüf mantarları, aynı zamanda diyabet riskini azaltma konusunda da etkilidir. Anti bakteriyel özelliklere sahip olan bu mantar ayrıca vücutta oluşan iltihaplanmanın hafiflemesine yardımcı olur.

Bağışıklık sistemini güçlendiren trüf mantarları enfeksiyon hastalıklarına karşı koruyuculuk sağlar. Göz sağlığına pozitif etkileri bulunan trüf mantarları sağlık üzerindeki olumlu etkilerinin yanı sıra eşsiz lezzeti ve yemeklere katmış olduğu özgün aroması ile son günlerin en sağlıklı ve popüler besinleri arasında yer almaktadır.

Kaynak: Haber Merkezi