Diyarbakır mutfağının en önemli özelliklerinden biri kullanılan baharatlardır. Öne çıkan baharatlar arasında sumak, kişniş, karabiber, pul biber, tarçın, kimyon gibi baharatlar yaygın olarak kullanılır. Diyarbakır mutfağında genelde et yemekleri, sebze yemekleri, hamur işleri ve tatlılar öne çıkmaktadır.

Diyarbakır’a daha önce gitmeyen ve gitmek isteyen herkesin merak ettiği konu Diyarbakır’da sabahları ne yendiğidir? Elbette nasıl ki batıda yaşayan bir ailenin evinde bir gün sucuklu yumurta bir gün yumurtalı ekmek yeniyorsa Diyarbakır’da da farklı farklı şeyler yeniyor ama öne çıkan bir ayrıntı var ki; Diyarbakırlılar sabah kahvaltıda ciğer yiyebiliyorlar. Bu elbette her sofra için geçerli değil kimi sever yer kimi sevmez ya da canı istemez yemez fakat sebze ağırlıklı beslenen batı şehirlerine sabah kahvaltısında ciğer yemek biraz ağır geldiği için Diyarbakırlıların gerecekten ciğer yiyip yemediğini merak ediyor. Bunun cevabını öğrenebilmek için sanıyoruz ki bir Diyarbakır sofrasına dahil olmak gerekecek…

Diyarbakır'ın en ünlü yemeği nedir?

Diyarbakır denilince aklınıza gelen ilk şey ciğer değil mi? Evet Diyarbakır ciğeriyle meşhur olduğu gibi ciğer kebabıyla da oldukça ağızları sulandırıyor. 

Diyarbakır’da yapılan ciğer kebabının diğer şehirlerde yapılandan farkı olarak ciğere salça, nane, kimyon ve pul biber dışında, 1 çay kaşığı kişniş ve 1 çay kaşığı tarçın ekleniyor. Baharatları ile ağızları sulandıran lezzeti Diyarbakır’a özgü kılan özellik görüldüğü gibi damak çatlatacak cinsten. Diyarbakır’a gittiyseniz yemeden dönmemelisiniz.

Kaynak: Haber Merkezi