Denizli'nin adı, denize kıyısı olmamasına rağmen "deniz" kelimesinden gelmektedir. Bunun iki olası açıklaması vardır. Bunlardan birincisi Denizli bölgesinde eskiden büyük bir göl olduğu ve bu göle Türklerin "deniz" dediği iddia edilmektedir. Göle deniz dendiği için de şehir “Denizli” adını almıştır.
Diğer bir denizle bağlantılı olması sebebi ise Denizli'nin çevresindeki akarsuların ve göllerin bolluğu nedeniyle bu ismin verildiğidir. Denizli'de Pamukkale, Karahayıt, Acısu gibi kaplıcalar ve travertenler de bulunmaktadır. Bu doğal güzellikler, şehrin "deniz" gibi sularla dolu olduğu izlenimini vermektedir.
Fakat bir diğer teori ise Denizli isminin türemiş bir kelime olduğudur. Denizli'nin adı ile geçmişte bu coğrafyada yaşayan bir Türk boyu olan "Tonguzlular"ın adının ilişkili olduğudur. Bu boy Denizli'nin bulunduğu bölgeye yerleştikten sonra bölgenin adı "Tonguzlu" olarak anılmaya başlanmıştır. Zamanla bu isim "Denizli"ye dönüşmüştür.
Denizli'nin eski adı Domuzlu mu?
Hayır, Denizli'nin eski adı Domuzlu değildir. Denizli "Tonguzlular"ın adıyla anıldığı zamanlarda fonetik olarak “Domuzlu” olarak algılanmıştır. Aslında Tonguzlu önce dönüşerek tengizli, ardından en son hali olan Denizli ismini almıştır.
Yani sonuç olarak Denizli’nin eski adı domuzlu değildir. Denizli şehrinin adı hakkında pekçok rivayet ve araştırma bulunuz ve kesin olarak kanıtlanmış bir geçmiş bulunmamaktadır.