Eskişehir Anadolu Üniversitesi Sinema Anadolu’da gerçekleştirilen lansmana başta Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Betül Demirci, ARİNKOM TTO Yöneticisi Prof. Dr. Hasan Murat Ertuğrul, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Rahmi Atalay, İletişim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülend Aydın Ertekin ve Sanat ve Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Çiğdem Taş Alicenap olmak üzere çok sayıda kişi katılım gösterdi.
Creative Anadolu tanıtım lansmanı Devlet Konservatuvarı öğretim elemanı Öğr. Gör. Onur Üstünkaya ve Devlet Konservatuvarı öğrencileri Cafer Ağır, Hasan Güngör, Ömür Ceylan, Umut Can Açıkgöz, Selin Akbulut ve Umut Kaya’nın sahne aldığı dinleti ile başladı. Lansmanın açılış konuşmaları Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, ARİNKOM TTO Yöneticisi Prof. Dr. Hasan Murat Ertuğrul ve GSF Dekanı Prof. Rahmi Atalay tarafından gerçekleştirildi.
Rektör Erdal: Potansiyelimizi ön plana çıkartacak girişim
Hem Anadolu Üniversitesinin hem de Eskişehir’in potansiyelini ortaya çıkartmayı amaçladıklarını belirten Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, konuşmasında şunları söyledi;
“Yaratıcı endüstriler yalnızca ekonomik büyümeyi teşvik etmekle kalmaz, aynı zamanda toplumsal gelişim ve kültürel zenginleşmenin de başlıca güçlerinden birisidir. Üniversitelerimiz ilgi üretim merkezleri olarak yaratıcı düşünce ve yeteneklerin gelişmesini sağlayan en önemli merkezlerdir. Biliyoruz ki üniversitemiz sanat alanları ve yaratıcı sektörleri besleyen çeşitli sosyal bilim alanları yönünden zengin ve deneyimli bir kurum. Dünyada ve ülkemizde yaşanan teknolojik gelişmeler ve ilerlemeler söz konusu olduğunda Eskişehir yaratıcı sektörler bakımından özellikle İstanbul ve Ankara’nın gölgesi altında kalıyor. Bu nedenle hem şehrimizin hem de üniversitemizin bu alanlardaki potansiyelini ön plana çıkartmak için bir girişimde bulunduk. Creative Anadolu markası ile ilgili bütün süreçleri yürütmek üzere Sanat ve Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezimizi görevlendirdik. Bugün, üniversitemizin yaratıcı sektörler için nasıl bir kuluçka merkezi olabileceğini ve genç yetenekleri nasıl destekleyeceğimizi hep birlikte dinleyeceğiz. Biz Creative Anadolu markası ile üniversite sanayi iş birliğini somutlaştırmak istiyoruz.”
Prof. Dr. Ertuğrul: Ar-Ge çalışmalarına tanıklık ediyoruz
ARİNKOM olarak her zaman Creative Anadolu markasını destekleyeceklerini söyleyerek konuşmasına başlayan ARİNKOM TTO Yöneticisi Prof. Dr. Hasan Murat Ertuğrul, sözlerine şunları ekledi;
“Anadolu Üniversitesi Ar-Ge ve inovasyon ekosistemimizde uzun yıllardır projeler, üniversite- sektör iş birlikleri, girişimcilik alanlarında faaliyet göstermektedir. Bu süreçte araştırmacılarımızın, öğrencilerimizin her zaman yanında olduk, olmaya devam edeceğiz. Üniversitemizin bakış açısı Ar-Ge faaliyetlerinin sadece fen ve sağlık bilimleri alanlarında değil, sosyal bilimler ve sanat alanlarını da kapsayacak şekilde ele alınması yönünde olmuştur. Sürekli yeni bilim ve sanatı bir araya getirdiğimiz Ar-Ge çalışmalarına tanıklık ediyoruz. Bu amaçla yaratıcı işler ekosistemini temsil eden Creative Anadolu markamız ile bu sürecin kurumsallaşma ve iş birliklerini artırması amaçlanmaktadır. Biz Arinkom olarak her zaman Creative Anadolu markamızın arkasında olacağız ve destekleyeceğiz”
Prof. Atalay: Öncü ve markalaşmış durumda
Konuşmasında Creative Anadolu markasının amaçlarına değinen Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Rahmi Atalay ise şunları söyledi;
“Anadolu Üniversitesi Türkiye’de Güzel Sanatlar ve sanatla bütünleşen disiplinler arası çalışmalar konusunda öncü ve markalaşmış durumdadır. Güncel altyapılar ve buna bağlı ilerleyen müfredatlar sayesinde öğrencilerimizin donanımlı birer bireyler olarak mezun olması sağlanmaktadır. Dünyada ve ülkemizde yüksek potansiyele sahip yaratıcı sektörler alanında markalaşmamız ve bugün bu lansmanda sizlerle bu markayı paylaşıyor olmamız yıllardır biriktirdiğimiz bilgi, deneyim ve iş birliği kültürümüzün bir yansımasıdır. Creative Anadolu markası ile bu iş birliklerinin daha görünür olması ve uluslararası platformlarda da etkisi yüksek çalışmalara dönüşmesi amaçlanmıştır”
Açılış konuşmalarının ardından “Anadolu Üniversitesi Yaratıcı İşler Ekosistemi: Creative Anadolu” markasının tanıtım etkinliği Sanat ve Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Çiğdem Taş Alicenap’ın ve ARİNKOM TTO Yönetici Yardımcısı Öğr. Gör. Rabia Taş’ın sunumlarıyla devam etti.
Doç. Dr. Alicenap: Disiplinler arası araştırmalara imkân tanımayı amaçlıyoruz
“Anadolu Üniversitesi Yaratıcı İşler Ekosistemi: Creative Anadolu” tanıtım sunumunu gerçekleştiren Sanat ve Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Çiğdem Taş Alicenap, şunları söyledi;
“Dünyada son yıllarda bir trend olarak karşımıza sıklıkla çıkan yaratıcı ekosistem, yaratıcı etkinlikleri ortaya çıkartan yaratıcı insan, yaratıcı ortam ve yaratıcı projelerin birlikte işlevsel ilişkiler sürdürdükleri bir yapı, platformdur. Üniversiteler eğitim ve araştırmanın birincil kurumlarıdır dolayısıyla biz de “Anadolu Üniversitesi Yaratıcı İşler Ekosistemi: Creative Anadolu” ile mevcut ve gelecek ekosistem kurucularının geliştiricilerini eğitmek ve güçlendirmek, girişimcilik yoluyla inovasyona katkı sağlamak ve yaratıcı endüstrilerde disiplinler arası araştırma ve uygulamalara imkân tanımayı amaçlıyoruz.”
Öğretim Görevlisi Taş: Eskişehir yaratıcı sektörler konusunda potansiyeli yüksek bir şehir
“Eskişehir’de Yaratıcı İşler Ekosisteminin Uygun Şekilde Dönüştürülmesi İçin Creative Anadolu” başlığı altında konuşan ARİNKOM TTO Yönetici Yardımcısı Öğr. Gör. Rabia Taş ise şunlardan söz etti;
“Yaratıcı sektörler çok geniş alanlar. Anadolu Üniversitesi’nin sahip olduğu altyapılar, insan kaynağı zenginliği, öğrenciler ve birlikte proje yapabilme becerisi bizim itici gücümüz fakat bunu kente yaymadığımız, şehrin içinde bir kültür oluşturmadığımız ve birlikte hareket etmediğimiz sürece sürdürülebilir yapılara döndüremeyiz. Dolayısıyla bugün teknoparklardan, girişimcilik merkezlerinden, milli eğitimden ya da farklı kurum kuruluşlardan paydaşları bir araya getirmemizin amacı ve arzusu da bu yönde. Biz Eskişehir’i yaratıcı sektörler konusunda potansiyeli yüksek bir şehir olarak görüyoruz. Biz arzu ediyoruz ki Creative Anadolu çatısı altında pek çok etkinlikte bir araya gelelim, farklı disiplinler birbirini beslesin ve sorunlara yenilikçi çözümler üretebilelim.”
Sunumların ardından katılımcılar Oscar Aday Adayı “Oyun” Animasyon Film ve Altın Koza Ödüllü Film ‘Supplant’i Sinema Anadolu'da izleme fırsatı buldu. Anadolu Üniversitesi Yaratıcı İşler Ekosistemi: Creative Anadolu” markasının tanıtım etkinliği ETV Stüdyoları, Devlet Konservatuvarı, ANAÇ Ön Kuluçka Merkezi, İletişim Bilimleri Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, SATUYAM ve BEBKA ziyaretleri ile devam etti.