Çoban açıklamasında şu ifadelere yer verdi, “26 Şubat 2024 tarihinde en son fiyat tarifesini almıştık. Kahvelerde çay 10 lira olarak belirlenmişti. Ama geçen süreçte elektriğe, çaya zam geldi. Özel sektör zaten durmuyor, kafasına göre meşrubatlara ayranlara zam yapıyor. Temizlik malzeme fiyatları durmuyor, zaten parayı da onlar kaldırıyor” 

Gelen zamlar bizim elimizde değil

Çoban şöyle devam etti, “En büyük sıkıntımız ise 10 lira yaptığımız çayı kırsal kesimlerde uygulayamıyoruz. Hala 7 liraya satıyorlar. 10 lira fiyata geçemedik. Biz fiyatları gelen zamlara göre uygulasak 10 liranın üzerinde olmalı çay. Yani simit fiyatı ile beraber gidiyordu çay fiyatı. Ama maalesef kırsal kesimlerde yaptığımız zammı oranın halkı zammı kahveci yaptı diye, kahveci ve müşteri arasında sıkıntı yaşanıyor. Halbuki gelen zamlar bizim elimizde değil” 

Emekli müşterilerimizi de kaybettik 

Emeklilerin artık eskisi kadar kahvehaneye gelemediğini kaydeden Çoban, “Emeklilerimiz de 10 bin lira maaş alıyor, böyle olunca emekli müşterilerimizi de kahvelerde kaybettik. Gelenler de birbirlerine soğuk, sıcak içecek ikram etmiyor. Alman usulü artık, herkes cebinden veriyor. Oyun oynayanlarda da yanlarına gelenlere çay ısmarlamıyorlar artık. Böyle olunca hasılatımız düşüyor. Şehrimiz üniversite şehri, öğrenciler de gitti. Kahvelere çıkan gençler gitti. Durumu iyi olanlar tatile gitti. Köyde tarlası olanlar köyle gitti. Şehrimizin boşalması kahvelerimize çok etki yaptı” 

Vicdansız bir şekilde zam yapıyorlar

Eskişehir’deki kira fiyatlarının kahveci esnafını etkilediğini ifade eden Çoban, “Kahvecilerin en büyük sorunlarından biri kira sorunu. Yüzde 25’lik sınırı serbest bıraktılar, herkes kafasına göre zam yapıyor. 2 bin 500 lira olan işyerlerinden 10 bin lira kira istiyorlar. Gelen üyeler öyle diyorlar. Vicdansız bir şekilde zam yapıyorlar. Elektriğe zam geldi yarın doğalgaza da zam gelir. Kışın maliyetler bir kat daha artar. Gelirimiz bir bardak çay olduğu için zorlanıyoruz. Bardağın içinden hem maliyet çıkarıp hem de kar elde etmeye çalışıyoruz” 

Üyemizi ezdirmemek için elimizden geleni yapıyoruz

Çoban, “Kahveci esnaflarımızın en büyük sorunu çalışacak kişi bulamaması, ikincisi kira fiyatları ve gelen zamlar. Ama şu an zam talebimiz yok. Kırsal kesimlerde 10 lira çay ücreti oturana kadar bu fiyat devam. Merkezde olan, kirası yüksek olanları da ezdirmemek için elimizden geleni yapıyoruz”

Muhabir: Hatice Esin Kırnalı