Ülke fırsatlar alemi oldu

Buluşan açıklamasında şu ifadelere yer verdi, “İlaç ve gübre fiyatları öyle bir olduk ki, ülke fırsatlar alemi oldu. Benim geçen sene aldığım gübre fiyatı ile şimdikini karşılaştırdığımızda, bu neyin nesi, hangi enflasyon, hangi sistemin sonucu. Kaldı ki biz bunların hepsine katlanıyoruz üretici olarak. Katlanamadığımız tek bir şey var, sattığımız malın para yapmaması” 

Malımı satamıyorum zarar ediyorum

Üretim fazlalığına dikkat çeken Buluşan, “Malımız para etmiyor. Mesele pazardaki marul 30 lira, bizde 15 lira bu adalet mi? Ben toprağa 7 bin lira para gömüyorum, malımı 7 liraya satamıyorum ve zarar ediyorum. Bir dahaki sene nasıl ekeceğim? Patates ve soğanda biz bunu her yıl yaşıyoruz. Üretim fazlalığının sebebi, planlı üretim yapılmaması. Bizim sistemimiz bozuk, planlı üretim, planlı pazar diye keyfimizden demiyoruz”

Ekmek 10 lira buğday 10 lira değil

Planlı üretimin önemini vurgulayan Buluşan, “Yapılması gereken şu, planlı üretim, planlı pazar. Burada sivil toplum örgütlerini çalıştıracaklar. Kooperatif kur demesini biliyorlar. Kurduruyorsun ama arka kapıdan diğer üreticiyi serbest bırakıyorsun. Üreticinin ‘ekmeyeceğim’ demesindeki sebep bunlar. Ekmek olmuş 10lira, buğdayı 10 lira yapmazsan üretici neden eksin. Sen benim elektriğime yüzde 38 zam yaparsan bu ekme demektir. Üreticinin ‘bir dahaki yıl ekmeyeceğim’ demesindeki sebep bunlar ve hakikaten ekmeyecek. Şu ortamda ekmeyecekler, bu seneki ekimi seneye bulamayacağız” şeklinde konuştu. 

Bu ülkenin geleceği için planlı üretime geçmesi gerekiyor

“Üretimin yapılmamasının nedeni, planlı üretim ve pazarın olmamasıdır” diyen Buluşan, “Üretici örgütleri ne güne duruyor, neden çalıştırmıyorsun veya çalışmasına müsaade etmiyorsun? Bu ülkenin geleceği için planlı üretime geçmesi gerekiyor, bu sene çok seneye az değil, ülkeye yetecek şekilde bu organize edilmeli kooperatifler tarafından, üretici örgütleri tarafından. Bunu takip edecek de Devlettir. Hükümet de ‘planlı üretim yapana destek veriyorum, plansız üretime destek yok’ dese hiçbir şey yok. Şu anda üretici üretmek istiyor, üreticinin üretmesi için desteğe ihtiyacı var, üretici üretmek isterken neden elektriğe bu şekilde bir zam yapıyorsun, bu üretme demektir. Tarım ve Ticaret Bakanlığı bizi dinlemeli, dinlemiyor, bildiğini yapıyor”

Muhabir: Beste Temel