Odunpazarı Ziraat Odası’nda gerçekleşen toplantıda konuşan Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Burhan Çelikoğlu, hobi bahçeleri ile ilgili yaptığı değerlendirmede, “Eskişehir’deki tarım arazilerinin üzerine yapılıyor maalesef. Geçen bir açıklama yaptı hobi bahçeleri sahipleri, ‘bizim ki organik tarım bahçesi felan’ organik morganik değil. Zaten oralar taş yığını, beton yığını oldu. Mahkemeden kararı çıkan hobi bahçelerinin hepsi yıkılacak, tarım arazilerine kazandırılacak. Bunu yıllardır söylüyoruz, tarım arazilerinde betonlaşmaya biz tarım platformu olarak tamamen karşıyız. Bu kesinlikle Türk tarımı için kanayan bir yara. Yıkılan yerlerin tekrar tarıma dönmesi için uzun bir süre 3-5 sene geçmesi lazım. Hakikaten tarım için büyük bir sorun. Birileri bundan rant kazandı, bu rantın kesilmesi de onların hiç hoşuna gitmiyor. Mağdur olanlar bu yerleri alanlar öbürleri parayı aldı kıyıya çekildi” dedi.
Tepebaşı Belediyesi Kırsal Kalkınma Kurulu Başkanı Mehmet Kızılinler ise, “Hobi bahçeleri ile ilgili algı yaratılıyor. Bir taraftan yıkılıyor, bir taraftan yenileri yapılıyor. Bence yapıldıktan sonra da mutlaka yıkılmalı. Çok fazla hobi bahçesi var, onların tamamı yıkılmalı. Kesinlikle oralarda tarım doğru şekilde uygulanmalı. Yapılma aşamasındayken bu işe bir çözüm bulunmalı. İnsanlar şimdi mağdur edebiyatı yapıyorlar. Sanki o birinci sınıf tarım arazilerine o hobi bahçelerine kendileri yapmadılar, uygunsuz bir sürü şey yapmamışlar gibi.. Sanki kayıpları olacakmış gibi… Yapım aşamasında da bu işin kanuni olarak çözümü bulunmalı. Bizim en değerli varlığımız, toprağımız suyumuz” şeklinde konuştu.
Çiftçilerimiz sahipsiz değildir
Çelikoğlu çiftçilerin sorunları ile ilgili olarak ise, “Son günlerde özellikle çiftçilerimizi ilgilendiren sorun ve çözüm önerileri konusunda Eskişehir Tarım Platformu olarak, çiftçilerimizin sesinin duyurulması gerekliği hasıl olmuştur. Çiftçilerimiz sahipsiz değildir. Ülkemizde 2023/24 üretim sezonunda 9,1 milyon dekar alanda, 9 milyon ton mısır üretilmiş olup, 300.000 çiftçimiz tarafından mısır üretimi yapılmaktadır. İlimizde ile 20 bin dekar alanda yaklaşık 18 bin ton mısır üretimi olup, İl genelinde Odunpazarı, Tepebaşı, Alpu, Beylikova, Mihalıççık, Çiftelet ve Mahmudiye ilçelerinde ağırlıklı ekimi yapılmaktadır. 2024 yılında Eskişehir çiftçisine ekiliş verileri göz önüne alındığında dekara 35.-TL. Gübre, 103.-TL. Mazot, 0.10.-KR Fark Ödemesi Tarım İl Müdürlüğü raporlarına göre dekara verim otlaması 900,-kğ olarak hesaplandığında 90.-TL. olduğunda çiftçinin eline geçecek olan ortalama 228.-TL. Destek ödemesi alacaklardır.
Bu konuda çiftçilerimizi yakından ilgilendiren bir husus ise ekonomik değeri yüksek ürün olan Dane Mısırda özellikle, sosyal medya ve diğer yayın organları kullanılarak çiftçinin hükümet tarafından İTHAL MISIR alınacağı ve gümrük vergisinin sıfırlanacağı yönünde yapılan spekülatif açıklamalar ile çiftçilerin hassas oldukları noktalara dokunularak hükümete karşı bir algı oluşturulduğu görülmüş, bu konu hakkında yaptığımız araştırmamalar ve konunun muhatabı hükümet yetkilileri ve Tarım ve Orman Bakanlığına konu sorularak, yetkililerden alınan bilgi ve cevapta hükümetin gündeminde İTHAL MISIR alımı olmadığı yönünde bir açıklama getirilmiştir. Dane Mısırların bu tip spekülatif açıklamalara dayanılarak erken biçilmesi hem nem, hem de fiyatının düşük olmasına sebebiyet verecektir. Bu tip açıklamalara itibar edilmeyerek resmi kurumlarda yapılacak açıklamaların dikkate alınması çiftçilerimizden önemle rica olunur. Bir diğer konu ise Şeker Pancarıdır. İlimizde 165.000.- Dekar alanda yetiştiriciliği yapılan Şeker Pancarı 940 bin ton üretim ile Türkiye Şeker Pancarı üretiminin %7 sini karşılamakta ve çiftçinin ekonomik olarak en çok getiri beklediği ürünler arasında yer almaktadır. 2024 yılı Şeker Pancarı maliyeti ise 2,256.-TL/kğ dır. Bunun içine amortisman giderleri, işçilik, kuraklık, afet ve hastalık dolayısı ile yaşanan verim kayıpları, kota cezaları da eklendiğinde maliyet 2.850.-TL. yi aşmaktadır. Üretimin devam edebilmesi, çiftçinin bir sonraki seneye tekrar bu ürünü yetiştire bilmesi için bu rakamların altında bir açıklama kimseyi memnun etmediği gibi her geçen gün Şeker Pancarı ekonomik getirisinin yetersizliği dolayısı ile ekilen alanların azalmasına, ihracat ile yüksek fiyattan Şeker alınmasına, bu nedenle fabrikaların kapasitelerinin altında, boşa çalışmalarına ve ülke ekonomisinin dışa bağımlı bir hale getirilmesine yol açmaktadır. Bu rakamların bir an önce revize edilerek üreticinin hak ettiği rakamların verilmesi için çalışmaların başlatılması önemlidir