Çelik açıklamasında şu ifadelere yer verdi, “Eskişehir Çevre Şehircilik İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, şehirle ilgili derin hafızaları olan bir kurum. Bu kurumun bilgi ve belgeleri, görüşleri çok önemli, tıpkı diğer bakanlıkların illerdeki temsilcilikleri gibi. Bizler vatandaşlarımız için gece gündüz çalışıyoruz. Devletimiz vatandaşın aleyhine hiçbir projeyi vatandaşımızın önüne getirmez”
Böyle bir ithamı reddediyorum
Eskişehir’e yapılmak istenen maden faaliyetleri konusunda siyasi davrandığı iddia edilen Çelik, “Böyle bir ithamı reddediyorum. Şahsıma böyle bir yaklaşımı yakıştıranları da gerçekten en basit tabirle cehaletle suçlayabilirim. Çevre Kanunu’na istinaden çıkarılmış olan ÇED yönetmeliği var. Burada bir proje hayata geçirilirken projenin yapılacağı yerde halkın en doğru şekilde bilgilendirmek adına bir ÇED süreci başlar ve ilde de Müdürlük olarak bizlere projenin olacağı yerde halka en doğru şekilde aktarma görevi verilir. En son toplantıda da konu başlıklarımız belli, orada bulunuş amacımız belli, onlardan gelecek öneri, soru ya da karşıt görüşlerin hepsini alıp Bakanlığa iletmekle mükellefiz”
Çelik, “Daha konuya başlamadan önce birtakım provokasyonlar olabiliyor. Arzu etmediğimiz bir durum ama olabiliyor. Nihayetinde Bakanlığımız iki karar verecek, ya ÇED olumlu ya da ÇED olumsuz kararı verecek. ÇED olumlu karar verdiğinde açılımı şu olmuş olacak, bunun etkileri vatandaşımıza olumsuz etkileri olmayacak, dünyadaki standartlar ne ise aynı etkileri ön görüp ÇED olumlu kararı verecek. Bakanlığımız tüm veriler ışığında bir karar verecek, bu aylar süren bir aşama, sabah başladım akşam bitecek bir süreç değil. Benim buradaki yükümlülüğüm vatandaşlarımızın sorularını yetkilerimiz ışığında cevap vermek”
Odunpazarı Belediyesi’ne biz suç duyurusunda bulunduk
Çelik Karabayır mevkiinde devlet arazisine yapılan kaçak villalar ile ilgili, “Biz Odunpazarı Belediyesi’ne ağırdan alıyorlar kaçak yapılar ilerliyor, yıkım bir türlü gerçekleşmiyor, bize arsayı boş olarak teslim etmiyorlar diye Odunpazarı Belediyesi hakkında Valiliğe suç duyurusunda bulunduk.
Şubat 2024’de suç duyurusunda bulunduk” diye konuştu.
Yıkım için yetki ve sorumluluk Odunpazarı Belediyesi’ ne ait
Çelik kanun maddeleri ile ilgili olarak da, “Madde 18 – Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra, belediye sınırları içinde veya dışında, belediyelere, Hazineye, özel idarelere, katma bütçeli dairelere ait arazi ve arsalarda veya Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerde yapılacak, daimi veya geçici bütün izinsiz yapılar, inşa sırasında olsun veya iskan edilmiş bulunsun, hiçbir karar alınmasına lüzum kalmaksızın, belediye veya Devlet zabıtası tarafından derhal yıktırılır. 775 sayılı kanun, 3194 sayılı İmar Kanunu ve Büyükşehir Belediyesi kanununda da benzer hükümler mevcut, yıkım için yetki ve sorumluluk Odunpazarı Belediyesi ne ait” dedi.
Böyle bir şeyi kabul etmem mümkün değil
CHP Eskişehir İl Başkanı Talat Yalaz’ın kendisini istifaya davet etmesi ile ilgili olarak ise Çelik, “Böyle bir şeyi kabul etmem asla mümkün değil. Böyle bir yaklaşımda bulunmasına da üzüldüm. Kaçak villalarla ilgili, bizim hazine taşınmazlarımız Eskişehir’de 50 binin üzerinde hazine taşınmazımız var. Bunlarla ilgili kanunda hazine taşınmazları üzerine yapılan kaçak yapılarda kaçak yapıyı kaldırıp, boş bir arsaysa arsa, tarlaysa tarla vasfı ne olursa teslim edecek kurum belediyelerdir”
Sorumlu Odunpazarı Belediye Başkanlığı
Çelik şöyle devam etti, “Sorumlu Odunpazarı Belediyesi’dir. Odunpazarı Belediyesi’ne 2022’den bugüne değin 13-14 tane yazımız var. Sürekli yazışıyoruz, kanun, belediye burayı yıkacak ve Çevre Şehirciliğe teslim edecek, diyor. Orada birinci sorumlu Odunpazarı Belediye Başkanlığı. Biz oraya defalarca Valilik kanalıyla yazılar gönderdik. Belediyelere verilen görevler çerçevesinde sorunun orada derhal tespit edilmesi, yıkımın gerçekleşmesi ve arazinin bize boş olarak teslim edilmesi gerekiyordu. Şimdi soruyorum sorumlu biz miyiz onlar mı? Belediyenin kendi ekipmanları ile burayı yok etmesi lazım. Ama bugün gelinen noktada biz suçlanıyorsak söylenecek kelime bulamıyorum bu aymazlık olur”
İşgalcinin mahkemeye başvurması yıkımı durdurmaz
Çelik, “İki yıl boyunca bu adamlar burada nasıl çalışma yapıyorlar, biz her ay yazı yazarken. Burası hazineye ait taşınmazlar, tüyü bitmemiş yetimlerin hakkı, sadece bizlerin değil bizden sonrakilerin de malı diyoruz, dönüşler komedi. Vatandaşın biri dilekçe yazmış, ‘ben mahkemeye başvurdum’ demiş, oradaki işgalcinin mahkemeye başvurması yıkımı durdurmaz. Yıkımı mahkeme kararı durdurur. Bunu belediyenin bizden daha iyi biliyor olması lazım. Ama günün sonunda Çevre Şehirciliğe topu atmış olmak böyle bir durumda kelime bulamıyorum. Böylesi bir durumda istifa etmesi gereken biri varsa buyursun bulsunlar, istifa ettirsinler”
Vatandaşlarımız rahatsız olduğu bir konuyu bize iletebilirler
Eskişehir’de Sümer Mahallesindeki bir fabrikayla ilgili gelen şikayetler ile ilgili olarak ise Çelik, “Ölçüm yaptırıyoruz, ilimizde şu anda izinsiz sanayi tesisi yok. Filtresiz hiçbir işletmemiz yok, atık yönetimi konusunda ülkemizde en iyiler arasındayız. Şikayet gelebilir, vatandaşlarımız rahatsız olduğu bir konuyu bize iletebilirler. Biz doğrudan hemen ölçüm şirketleri üzerinden ölçüm değerlerine bakıyoruz ona göre işlem yapıyoruz. Sümer Mahallesi’nde olumsuz bir veri yok elimizde, şuandaki veriler onu gösteriyor”