Uzmanlara göre yanlış demlenen çay, vücuda zarar verebilir ve kronik hastalıklara zemin hazırlayabilir. Çayın doğru demleme şekli önemlidir ve yanlış demlenen çayın adeta zehir saçtığı belirtilmektedir. Türk mutfağının önemli içeceklerinden biri olan çay, doğru şekilde demlenmediğinde çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir.

Çayın acımaması ve uzun süre dayanması için demlenen çayın ocak üzerinde bekletilmemesi önerilmektedir. Çayın acımasına sebep olabileceği için çay iyice demlendikten sonra ocak üzerinden alınmalıdır. Aksi halde midede gastrit ve ülser gibi sorunlara neden olabilir.

Çayı demlerken veya demlendikten sonra yüksek ısıya maruz bırakmamak da önemlidir. Sürekli yüksek ısıda ve kaynar bir şekilde içilen çay, ilerleyen zamanlarda kanser hastalıklarına neden olabilir ve dışarıda içilen çayların yüksek ısıya maruz kaldığı ağzımızda buruk bir tat bırakmasından anlaşılabilir.

Çayın acı olmaması için ne yapmalı?

Çayı demlerken kaynamamış su kullanmak da önemlidir. Aşırı kaynamış su, çayın içinde bakteri oluşmasına sebep olabilir ve çayın tadının acımasına neden olabilir.

Bir diğer hata ise çay suyu henüz sıcakken üst demliğe çay koyulmasıdır. Bu yöntemle çay rutubet alır ve henüz demlikteyken bayatlar. Doğru çay demleme yöntemleriyle çaydan daha fazla fayda sağlanabilir ve sağlık sorunları önlenebilir.

Kaynak: Haber Merkezi