Çankırılılar Türkiye'nin her yerinde yaşamaktadır. Ancak gelenek ve göreneklerine bağlı olmaları sebebiyle en yoğun olarak kendi illerinde yaşamaktadırlar. Çankırı’da yaşam koşullarına ayak uyduramayan nüfus ise yaşamak için başta Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa ve Eskişehir olmak üzere, büyükşehirleri seçmişlerdir. Bu şehirlere ise eğitim, iş ve ticaret gibi nedenlerle göç etmişlerdir.
Çankırılılar aynı zamanda yurt dışında da yaşamaktadır. Özellikle, Almanya, Fransa, Hollanda ve Avusturya gibi Avrupa ülkelerinde yaşayan Çankırılılar bulunmaktadır. Genellikle ekonomik nedenlerle göç etmişlerdir.
Çankırı, tarih boyunca önemli bir İslam merkezi olmuştur. İlde, çok sayıda cami, mescit ve medrese bulunmaktadır. Bu durum, Çankırılıların İslam dinine bağlılığını göstermektedir.
Çankırılılar ağırlıklı olarak Sünni-Hanefi mezhebine mensuptur fakat genel olarak da Alevîlik inancının da yoğun olduğu bölgeler vardır. Çankırı'da yaşayan Aleviler genellikle Türkmen kökenlidir.
Çankırı'da dini bayramlar coşkuyla kutlanmaktadır. Bayramlar aile ve dostlarla birlikte geçirilen birlik ve beraberliğin pekiştirildiği günlerdir. Tüm bunların ışığında Çankırılıların birbirlerine bağlı bir toplum olduğu söylenebilir.