Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, iklim değişikliğinin etkilerini tartışmak üzere önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Ekoloji, enerji, politika, kent, ulaşım, sağlık ve yaşam gibi konuların ele alınacağı "Eskişehir İklim Zirvesi" yoğun ilgi görüyor.

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen'in açılış konuşmasıyla başlayan zirve, Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Kültür Sarayı'nda gerçekleştirildi. Büyükerşen, konuşmasında iklim değişikliğiyle mücadelede uluslararası iş birliği ve koordinasyonun önemine değindi. Ayrıca, gelecek nesiller için sürdürülebilir bir dünya bırakma hedefleri doğrultusunda hareket etme çağrısında bulundu.

Büyükerşen elektrik otobüs müjdesini de vererek şöyle konuştu;

“Paris İklim Anlaşması hedeflerini gözeterek hazırladığımız 2020-2024 Stratejik Planımızın yanı sıra Covament of Mayors (Başkanlar Sözleşmesi), Cities Race to Zero (Şehirler Sıfıra Yarışıyor), Sürdürülebilir Kentsel Gelişim Ağı, UNESCO Öğrenen Şehirler Küresel Ağı, Avrupa Komisyonu İklim Değişikliğine Uyum Misyonu gibi ağlara üye olarak, uluslararası karbon azaltımı yarışında ‘Biz de varız!’ diyoruz. Ayrıca karbon salınımını azaltacak elektrikli otobüsler konusunda ihalemizi tamamladık. Şehrimize hayırlı olsun”

Elektrik Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi Başkanı Ender Kelleci de iklim krizinin etkilerine dikkat çekerek zirvenin yol gösterici olacağını belirtti. Yapılan konuşmaların ardından Prof. Dr. Ali Demirsoy "Küresel Isınmaya Jeo-Biyolojik Bakış" konulu bir sunum gerçekleştirdi. Demirsoy, iklim değişikliğinin geri dönüşü olmayan felaketlere yol açabileceğini vurguladı.

Zirvenin diğer oturumlarında da çeşitli konular ele alındı. Prof. Dr. Doğanay Tolunay "Ekolojik Kriz ve Kentler"i, Prof. Dr. Osman Balaban "Kentlerin İklim Değişikliğine Uyumu"nu, Teoman Alptürk "Enerji Politikalarının İklim Değişikliği Yönünden Değerlendirilmesi"ni, Prof. Dr. Sermin Onaygil "2053 Net Sıfır İklim Hedefi Odağında Enerji Verimliliği"ni, Prof. Dr. Ela Babalık "Kentsel Ulaşımda İklim Değişikliği Azaltım ve Uyum Eylemleri"ni ve Prof. Dr. Didem Evci Kiraz "İklim Değişikliğinde Yerel Halk Sağlığı Yaklaşımı"nı ele aldılar.

Kaynak: Fatih Arduç