Büyükşehir Belediyesi Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısında, yaklaşan yerel seçimler, hayvan barınağı konusu ve Eskişehir’in depremselliği gündeme geldi.
AK Parti Meclis Üyesi Murat Özcan, Büyükerşen’in yeniden aday adaylığı ile ilgili, “Geçen Cumhuriyet Halk Partisi’nde, adaylık başvurularının son gününde birçok belediye başkanı ile beraber, öğrendik ki Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen de altıncı defa belediye başkanı olmak için başvurdunuz. Böyle bir düşünceniz olmasaydı, böyle bir başvuruyu da yapma ihtiyacı duymazdınız. Ben sadece hayırlı olsun diyorum” dedi.
Büyükerşen: Kesin bir durum yok
Büyükşehir Belediyesi Başkan aday adaylığı ile ilgili Özcan’a cevap veren Büyükerşen, “Ben kendim başvurmadım, parti genel başkanının il başkanına verdiği talimat üzerine ‘Eskişehir’deki üç belediye başkanımız da kendi bulundukları görevler için başvurularını yapsınlar vakit geçirmeden’ diye talimatını aldık. Onun üzerine yaptım. Ben de size hayırlı olsun diyorum. Ama benim böyle bir istekle olmadı, sadece bir görev telakki ettik. Çünkü partilerde disiplin de önemlidir. Genel başkanın talimatı üzerine Odunpazarı’na Sayın Kazım Kurt, Tepebaşı’na Ahmet Ataç ve benim de Büyükşehir Belediye Başkanı olarak müracaat etmemin talimatını bize ilettiler. Peki dedik. Kesin bir durum yok. Bunu bilmenizi isterim” diye konuştu.
“Hiçbir olumlu sonuç alınamadı”
Hayvan Barınağı konusunda hangi aşamada olunduğunu soran Özcan’a cevap veren Büyükerşen, “Uzun yıllardır hayvan barınağı yapılması için yer arayışındayız. Bu işle ilgili yapılacak tesisin elektrik, su, güvenlik, personel servisi, yemekhanesi vs. ihtiyaçların rahat karşılanacağı alanlardan olması son derece önemli. Maalesef mülkiyetimizdeki araziler o ihtiyaçlara cevap veremediğinden 2021 yılı başından itibaren Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile uygun bir alan için tahsis konularında yazışmalarımız oldu. Ancak bugüne kadar hiçbir olumlu sonuç alınamadı” diye konuştu.
“Bunu hükümet yapmalı”
Murat Özcan, Eskişehir’in ikinci deprem bölgesinde olduğunu hatırlatarak, diri fay hatlarının belirlenmesi konusundaki çalışmalar hakkında sorusuna ise Büyükerşen şu cevabı verdi;
“Bütün bu araştırmalar belediyelerin yapabileceği bir iş değildir. Finansmanı çok büyüktür. Bu araştırmaların yapılabilmesi bir hükümet işidir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın görevidir. Bunun bir hükümet projesi olarak ele alınması lazım. Çünkü yüzlerce milyarlık projelere belediyeler ne finansman kaynağı bulabilirler ne de bu yapılanlar münferit çalışmalar olarak işe yarar. Dolayısıyla bir bütün olarak en azından bölgesel olarak hükümet tarafından yapılması lazım”
Kazım Kurt: Bu iş Büyükşehir Belediyesi’nin işi değil
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ise, “Depremle ilgili bütün işlerin yapılması görevi AFAD’a aittir. Türkiye’de belediyelerin yaptıracağı ya da yapacağı depremsel çalışmaların hiçbir hükmü yoktur. Çünkü ilgili Bakanlığın göstereceği kurumun onayına tabidir. Bizim tespit edeceğimiz fayın doğru olup olmadığını ya AFAD onaylayacak, ya MTA onaylayacak. Eskişehir’de şu anda MTA’nın onayladığı bir fay hattı var ve yıllardır bu fay hattının doğru olup olmadığı tartışılıyor. O halde belediyemizin yaptıracağı herhangi bir çalışmanın mutlaka Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayından geçmesi gerekir. Onay makamı aslında görev makamıdır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, AFAD, MTA bu işleri yapmadan belediyelere havale etmeye çalışıyor. Bazı belediyeler de bunu görev üstleniyor, oralara harcama yapmak durumunda kalıyor. Bu iş merkezi hükümetin işidir, bu iş Bakanlığın işi. Doğru fay hattını Bakanlık belirlemeli. Bunun dışında yapılacak çalışmaların hiçbiri doğru çalışma değildir. Katkınızı kutluyorum. Devletin yapacağı işe bir katı Büyükşehir Belediyesi tarafından sunuluyor ama bu Büyükşehir Belediyesi’nin işi değildir. Bunun Bakanlık tarafından bir an önce yapılması ve bize doğru fayların, ‘Eskişehir’de fay şuradan geçmektedir’ diye tespit edilerek resmi bir yazının verilmesi gerekir. Bu doğrultuda bir çalışma yapılmasını öneriyorum” dedi.