Ekonomik sıkıntıların konut satışlarını etkilediğini ifade eden Gazi Çelik, “Kış sezonu başladı yakıtlar gelmeye başladı, okul masrafları var. Borçlanarak ev alanlar var. Bu kışın zor geçeceğini biliyoruz. İnsanlar geçinmekte zorlanıyor. Bir işten gelip ikinci bir işe gitmek istiyorlar. İnsanlar geçim derdinde ve zor bir kış geçiriyoruz gerçekten. Kredi çekemiyorlar, asgari ücret zammını bekleyenler var ve giderlerin hesaplarına uymadıklarını söylüyorlar” dedi.
Çelik şöyle devam etti;
“Piyasanın tadı yok maalesef. Şu anda yaşadığımız ekonomik sorunlar nedeniyle konut sektöründe de sorun yaşanıyor. Sıcak paraya erişimin olmaması piyasaları adeta durdurdu diyebiliriz. Banka faiz oranları aşırı derecede arttı, banka faiz oranları yüzde 45’lere kadar geldi, insanların faizleri tercih etmesine sebep oldu bu durum. Bundan dolayı konut satışları çok durgun geçiyor. Bu arada krediye de erişim zorlaştı, 3’ten aşağıya konut kredisi yok. Bundan dolayı insanlar krediye ulaşamıyor. İnsanlar ödeyemeyeceklerini düşünüyor. Yeni, iyi semtlerde oturulacak konutlar 5 ile 10 trilyon arasında değişiyor. Kenar semtlerde 2 buçuk 3 trilyona da ev bulunabiliyor. Çamlıca, 71 Evler diyebiliriz örnek olarak. Sıcak paraya erişim yok, paranın olmadığı yerde de satış yok ve alışverişler durma noktasına geldi”
Arz talep dengesi bozuldu
Kira fiyatlarındaki artışı değerlendiren Gazi Çelik, “Eskişehir’de kira fiyatlarında ise arz talep dengesinin bozulmasından dolayı sorunlar yaşanıyor. Temel sebepleri var tabi bu durumun. Pandemi ile inşaatlarda üretimin azalması ile başlayan depremle devam eden ve dışarıdan gelen yabancılarla birlikte arz talep dengesi bozuldu. Bundan dolayı kira fiyatları yüksek. 1+1 öğrencilerin yaşadığı evler 5-6 bin lira arası fiyatta kiralanıyor. Ailelerin oturacakları evler 10 bin liradan başlıyor. Artı bir de ev bulmakta da zorlanıyorlar” diye konuştu.