Bursa, Türkiye'nin en eski ve en önemli şehirlerinden biridir. Her ne kadar tarihi ve kültürel zenginliği ile ünlü olsa da lezzetleri ile de dillerden dile dolaşır. 

Bursa denilince akla gelen ilk şey İskender’dir. Tüm Türkiye’ye ünü yayılmış olan İskender Bursa’nın en meşhur yemeği olmakla birlikte ilk yapıldığı ve ismini aldığı yer de Bursa’dır. İnce pide dilimleri üzerine dökülmüş, kuzu eti, domates, soğan ve yoğurttan oluşan bir yemek olan İskender üzerine kızgın bir şekilde dökülen tereyağı ile tamamlanarak servis edilir.

Tüm Bursa’da meşhur olan İskender’den sonra bir meşhur yemek daha İnegöl Köfte’dir. Bursa’nın İnegöl ilçesinden çıkmış olan bu köfte tüm Bursa’ya yayılarak Bursa’nın meşhur yemeği haline gelmiştir. İnegöl köfte ise, ince köfteler, domates, soğan ve biberden oluşan bir sosla servis edilir. 

Elbette bir meşhur şeyi daha vardır ki o da kestane şekeri. Kestane şekeri adeta Bursa’yı temsil eden yiyeceklerden birisidir. Tatlı ve çeşitli türlerde yapılan kestane şekeri Bursa’nın her yerinden alınabilecek adete ünlü yiyeceğidir. Şeker şurubunda kaynatılarak lezzetine erişen kestaneler servise hazırdır. Kestane şekerini evde ben de yaparım diyenler için Bursa’da yapılan kestane şekerlerinin özelliği kestanelerinin özel olmasıdır.

Bursa’da meşhur olan birden fazla şey mevcuttur. Yüzyıllar boyunca Türklere ait bir şehir olduğu için tarihi ve kültürel özelliklerin çok uzun zamana yayılması şehrin mutfağında ve kendine has özelliklerinde özgünlüğe sebep olmuştur.

Bursa'nın en ünlü ürünü nedir?

Bursa tüm bunların yanı sıra aynı bereketli topraklarıyla da ünlüdür. Şeftali, kiraz, incir, zeytin ve ahududu gibi meyveler Bursa'da yetişir. Bu meyveler Bursa mutfağında yaygın olarak kullanılır. Bunlardan tüm Türkiye’de dillerden dile dolaşan ürünü ise şeftalidir.

Bursa şeftalisiyle ünlü bir şehirdir. Bursa'da çok farklı türleri yetişen şeftali, yaz aylarının en sevilen meyvelerinden biridir.

Bursa şeftalisinin kendine has bir aroması ve tadı vardır. Bu lezzet Bursa'nın iklim koşullarına ve toprak yapısına bağlı olarak oluşur. Bursa toprakları şeftali ağaçlarının ihtiyaç duyduğu besin maddelerini bol miktarda içerir.

Kaynak: Haber Merkezi