Bursa, birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde özel bir yer tutmuştur. Bursa'nın ismi ve eski adı merak konusudur. Bursa, M.Ö. 1200 yıllarından sonra Bityn ve Tynin topluluklarına ev sahipliği yapmıştır.

Bursa ve çevresi, yerleşim alanları yarattığı uygarlıkların çok eski çağlardan beri var olduğu, Anadolu'nun cennet köşelerinden biridir. Özellikle Ilıpınar Höyüğü daha önce yaşayan uygarlıkların günümüzden 7 bin yıl öncesine giderek, tarih öncesi halklara ışık tutmaktadır.

Türkler Bursa'ya ne zaman geldi?

Abbasiler döneminde Bursa, ilk kez Müslümanlar tarafından ziyaret edildi. Bu ziyaretin 955 yılında, Halep'teki Hamedanlılar tarafından düzenlendiği ve Bursa'nın 23 yıl boyunca Hamedanlıların elinde olduğu bilinir. Türklerin ise Bursa bölgesine ilk kez 1081 yılından sonra geldiği bilinir.

İznik, Anadolu Selçuklu Devleti'nin başkenti olarak 1081-1097 yılları arasında görev almıştır. Ancak 1097 yılında bölge Haçlı Savaşları'na sahne olmuştur ve İznik Haçlıların eline geçmiştir.

Bursa, M.Ö. 4'üncü yüzyılda Bithynia devletinin kurulmasına dek çeşitli koloniler ve ülkeler tarafından yönetilmiştir. Bursa ve çevresinde o dönemde tek kent olarak bilinen Cius/Gemlik, M.Ö. 12'nci yüzyıla kadar uzanmaktadır. Ayrıca, Apollonia/Gölyazı'nın M.Ö. 6'ncı yüzyıldan daha önce kurulduğu düşünülmektedir.

Bursa bölgesi, Lidyalıların ve daha sonra Pers/İran egemenliği altında olduğu bilinir. Bithynia Devleti'nin bağımsızlığını kazanması mücadelesi ise Dedalses'le başladı.

Bursa'nın ilk ismi neydi?

Bursa ve çevresinde birçok antik kent kurulmuştur. Bithynia kralı I. Prusias döneminde, Bursa şehri kent statüsüne yükselmiştir ve çevresi surlarla çevrilmiştir. Bursa kentine Prusa adının verildiği biliniyor.

Bursa'nın kurucusu olarak bilinen I. Prusias'ın imparatorluğu zamanında, şehir Uludağ Bursa'sı veya Prusa ad Olympium olarak anılmaya başlandı.

Bizans döneminden kalma bir şapel ve manastır mozaikleri, Tophane'de bulunmaktadır. Bursa, 1204-1261 yılları arasında tekfurluk olarak yaşamını sürdürdü. Roma'ya bağlanan Bithynia krallığı, uzun yıllar Roma egemenliği altında kaldı. Bu, Bursa'nın tarih öncesi ve sonrasında hem Romalıların hem de Bizanslıların bir ili olarak yaşadığını gösterir.

Sonuç olarak, Bursa'nın kendi tarihinde birçok önemli dönüm noktası ve etkileyici bir geçmişi vardır. Hem Osmanlı'nın başkenti olarak, hem de birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapan bir yer olarak önemini sürdürmektedir.

Editör: Şehir Gazetesi