Çay saatlerinin vazgeçilmez tatlısı olan kek, özellikle çocuklar için de harika bir atıştırmalıktır. Ancak birçoğumuzun ortak sorunu, kekin dağılması ve çatlamasıdır. İşte bu sorunu çözecek püf noktalarını sizler için derledik.
İşte kek yaparken bilmeniz gereken püf noktaları:
Evde kek malzemeleri
3 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı süt
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
3-3,5 su bardağı un (200 ml su bardağıyla)
Kolay kek tarifi
Yumurtaları derin bir karıştırma kabına kırın.
Yumurtaların üzerine 1 su bardağı toz şekeri ekleyin ve mikser ya da tel çırpıcı ile köpük olana kadar çırpın. Yumurtaları iyice çırpmak kekin yumurta kokusu vermemesi ve güzelce kabarması için önemlidir.
Ardından 1 su bardağı sıvıyağı ve 1 su bardağı sütü ekleyin ve karıştırın.
Karışıma 3-3,5 su bardağı unu kontrolü bir şekilde ekleyin ve iyice karıştırın.
Son olarak 1 paket vanilya ve 1 paket kabartma tozunu ekleyin ve keki güzelce çırpın.
Kek kalıbını tereyağı veya sıvıyağ ile yağlayın.
Fırını 180 dereceye önceden ısıtın. Ön ısıtma yapmazsanız kekiniz düzgün bir şekilde kabarmayabilir.
Hazırladığınız kek harcını yağladığınız kek kalıbına dökün.
Kekinizi önceden ısıtılmış fırında 30-35 dakika kadar pişirin.
İlk 15 dakika fırının kapağını açmamaya dikkat edin. Kek kabarmaya başladığında kapağı açarsanız sönme olabilir.
Pişen kekinizi kürdan testiyle kontrol edin. Kürdanı keke batırdığınızda üzerine kek harcı yapışıyorsa kek henüz pişmemiştir. Eğer yapışma yoksa kekiniz pişmiş demektir.
Kek fırından çıktıktan sonra oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
Soğuyan keki ters çevirerek kalıptan çıkarın ve dilimleyerek servis yapın.
Bu tarife uygun şekilde pişirdiğiniz kek hem dağılma sorunu yaşamadan bir arada kalacak hem de daha kıvamlı ve lezzetli olacaktır.
Afiyet olsun!