Bolu, Türkiye'nin doğal gölleri, tarihi binaları, geniş ormanları ve doğal güzelliklerinin buluştuğu bir ilidir. Turizm sektörünün önemli bir noktası olan Bolu, aynı zamanda İstanbul'a yakınlığı ile birçok gezginin ilgisini çeker.
Bolu şehrine bağlı olarak Yeniçağa, Gerede ve Dörtdivan ilçeleri doğuda, Mengen ise kuzeydoğuda yerleşmektedir. Güneybatıda Göynük ve Mudurnu, güneyde Seben ve Kıbrıscık ilçeleri bulunur.
Yemyeşil Karadeniz Bölgesi'ndeki incimiz Bolu, aynı zamanda Batı Karadeniz Bölümü'nde yer alır.
Bolu’ya komşu şehirler
Bolu'ya komşu olan iller ise Düzce ve Sakarya batıda, Bilecik ve Eskişehir güneybatıda, Ankara güneyde, Çankırı doğuda, Zonguldak ise kuzeyde ve Karabük kuzeydoğuda yer alır. Bolu'nun il sınırları tam olarak 621,4 kilometredir.
Bolu ilimizin tam 8 adet ilçesi bulunur. Bu ilçelerin nüfus sıralamasına göre en büyüğü Gerede, sonrasında sırasıyla Mudurnu, Göynük, Mengen, Yeniçağa, Dörtdivan, Seben, Kıbrıscık gelmektedir.
Bolu ne zaman il oldu?
Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Bolu, Mondros Mütarekesi sonrası ve İzmir'in işgali ile birlikte ilk savunma faaliyetlerini başlatan bölge oldu. 1. Dünya Savaşı'nda ve sonrasında ne yazık ki maddi zarar görmesine rağmen, Bolu ilimiz 10 Ekim 1923 tarihinde vilayet oldu.
Bolu neyi ile meşhur?
Bolu, tarihi dokusunun yanı sıra ürünleriyle de meşhur. Bolu ziyaretçilerinin evlerine bakır eşyalar, iğne oyaları, Gerede kemeri, deri ürünleri, saray helvası, çikolata, kozalak reçeli ve çam balı gibi özgün hediyelerle dönmeleri oldukça yaygın.