Bitlis’e gitmeye hazırlanıyorsanız kesinlikle aç gitmenizi ve tüm midenizi oradaki lezzetlerle doyurmanızı tavsiye ederiz. Baharatlarıyla. İyi pişirilmiş etleri ve el lezzeti katılan hamurlarıyla Bitlis’te pişen her şey yenmeye değerdir. Fakat neleri meşhur derseniz; 

İçli Köfte, Şekalok Yemeği, Tutmanç Aşı, Çorti Köftesi, Büryan Kebabı, Katıklı Dolma, Gari Aşı, Ayran Aşı, Glorik, Gebol, Çireş Pancarı, Kengerli Pilav, Halim Aşı, Keşkek, Çorti Aşı, Keledoş yemekleri Bitlis’in farklı isimli fakat öne çıkan şehirleri arasında.

Daha önce duymamış olma ihtimalinizin olduğu bu yemek isimleri aslında çok farklı yemekler değiller nitekim Anadolu sofrasındaki her şey birbirine benzeyen lezzetlerden oluşur sadece ayırt edilecek birkaç farklı dokunuşları vardır. Yani isimleri her ne kadar farklı olsa da bu yemekler yabancı olduğumuz garip lezzetler değil, aksine tekrar tekrar yemek isteyeceğimiz lezzetlerden oluşur.

Bitlis'in en çok neyi meşhur?

Bitlis’in mutfaktaki lezzetlerinden sonra en meşhur öğeleri arasında, el yapımı çömlekleri ve bölgede verimli şekilde yetişen kuruyemişleri vardır. Bitlis’te Antep fıstığı, meyan kökü, elma, kiraz ve dut bol miktarda yetişir. Bir miktarının kurutulmasıyla da en güzel kuruyemişler Bitlis’tedir. Yanımızda Bitlis’ten bir lezzet götüreceğiz ama karar veremiyoruz diyenler çantalarına sığacak kadar kuruyemiş alabilirler. Tabii bunun dışında hediyelik eşyalar, yöresel ürünlerin de satıldığı meşhur ürünlerden almadan dönmek olmaz.

Kaynak: Haber Merkezi