Sunum yapmak öğrenciliğimizden yetişkinliğimize dek hayatımızın her alanında karşımıza çıkabilecek bir durumdur. Bu nedenle kaç yaşında olursak olalım sunum yapmanın etkili ve doğru yollarını öğrenmeli, bu yolları uygulamaya geçirebilme kabiliyetini edinmeliyiz.

Sunum yapmadan önce sunum hazırlık aşaması daha önemli bir noktadır. Ne kadar iyi hazırlık yapılırsa o kadar iyi bir sunum gerçekleşir. Gelelim iyi bir sunum için yapılması gereken aşamalara…

Öncelikle karşı tarafa bilgiyi ya da düşünceyi geçirmenin en iyi yöntemi o konuya her anlamda hakim olmaktır. Bu nedenle sunumunuzu yapmadan önce sunacağınız konu hakkında kapsamlı bir araştırma yapın ve konuyu tüm yönleriyle anlayın. Bu sunumunuzu daha akıcı ve bilgilendirici hale getirecektir. Ayrıca sunumunuzu kimin dinleyeceğini de göz önünde bulundurmanız gerekir. Hedef kitlenizin ilgi alanlarını ve ihtiyaçlarını anlamak, sunumunuzun içeriğini ve sunum tarzınızı uyarlamanıza yardımcı olacaktır.

Sunumunuzun amacını net bir şekilde belirlemeniz. Sunumunuzun amacı belirlemek ikna etmek veya bir eyleme teşvik etmek olabilir. Amacınızı belirlemek sunumunuzun içeriğini ve sunum düzeninizi oluşturmanıza yardımcı olacaktır. Örneğin satmanız gereken bir ürün için sunum yapıyorsanız ikna edici cümleler kullanmalı, okulda tarihi bir konu hakkında sunum yapıyorsanız betimleyici ve yaşamdan örnekler kullanarak dinleyicileri kendinizi dinlemeye yönelik merak uyandırmalısınız.

Sunumunuzun içeriğini planlamalısınız. Yani hedef kitlenize yönelik ögeler koyarak akılda kalıcı bir düzenek kurmalısınız. Sunum yapmak sihir yapmak gibidir. Anlatımınız ne kadar akıcı ve ilgi çekici olursa dinleyici sizin yönteminizi anlamaz ve sizin anlatımınız onda etki bırakır.

Sunumunuzu etkili kılmanın bir diğer yolu ise sunumunuza görseller eklemek olacaktır. Dinleyicilerinizin dikkatini çekmenize ve mesajınızı daha etkili bir şekilde iletmenizi sağlayan bu yola hem görsel hem de işitsel ögeler ekleyebilirsiniz. Anlatımınıza uygun olan tüm ögeleri kullanmaya özen göstermelisiniz.
Sunumu başarılı kılmanın son yolu ise sunum öncesinde prova yapmak ve tüm gidişatı kafanızda tekrar tekrar belirlemenizden geçer.

Çoğu insanın sahne korkusu, ya da topluluk önünde konuşma problemi vardır. Kitlelere hitap etmek herkes için kolay bir şey değildir. Fakat bir şeyi gerçekten anlatmak istiyorsanız bunu kendi duymak istediğiniz gibi anlatın. Gerekirse hikayeleştirin, hayattan bir şeyler katın, gizem yaratın. Utangaç biriyseniz ve insanlarla göz göze gelmekte zorlanıyorsanız ‘kör nokta’ taktiğini deneyin. Yani bulunduğunuz mekanda en arka noktalarında insanların olmadığı yerlerde gözlerinizi gezdirin. Bu insanların sizinle göz göze geldiğini sandıracak ufak bir bakış hilesidir. Son olarak vereceğimiz taktik ise mütevazi olan ve kendini anlatım yapacağı insanlardan daha küçük gören yumuşak kalpler için; insanları komik kıyafetlerle hayal edin. Örneğin müdürünüze sunum yapıyorsunuz ve işten kovma gücü olan birisi olduğu için gerginsiniz. Onu en komik haliyle hayal ederek bu gerginliğinizi üstünüzden atabilirsiniz. 

İyi sunumlar!

Editör: Şehir Gazetesi