Son zamanlarda artan banka ve kredi kartı kullanımı ile dijital ödemeler nedeniyle büfe ve kafelerde de madeni para stoku azaldı. Eskişehir’in işlek caddelerinde bir esnaf ise, müşterilerin madeni parayı artık hiç kullanmadığını dile getirdi.

Eskişehir’de simitçilik yapan Selami Çetin bozuk para ile en çok işi olan esnaflardan olduğunu dile getirerek, “Bozuk para artık değeri olmayan bir para. Simit şu an 12 TL. Müşteri tam para vermediği sürece en az 3 TL para üstü vermek zorundayız. Fakat bazı müşteriler bu para üstünü almıyor bile. Bende ağırlık yapıyor ya da cüzdanımda yer yok diyor. Biz ısrar ediyoruz çünkü vatandaşa parasının üstünü vermek zorundayız. Ya devamlı müşterimizse bir dahakine 10 liradan alırım simidi ödeşiriz diyor ya da bir daha gelmeyecek şehir dışından ya da bu mevkide oturmayan bir müşterimizse de helal olsun diyerek gidiyor.

Bozuk paranın hiçbir anlamı kalmadı vatandaş için. Bozuk parayla en çok haşır neşir olan esnaf bizizdir. İşimiz bozuk para neredeyse ama artık biz bile umursamıyoruz. Müşteri 15 lira verirse bizde de dönecek para üstü kalmadıysa sorun etmiyoruz sadece 10 lirasını alıyoruz. Ya da para üstü almak istemedikleri için ya da borçlu kalmamak için kartla ödeme yapmak istiyorlar. Devir 3 lirayla 5 lirayla dönecek gibi bir devir değil. Bu hesapları yapmayı hem vatandaş bıraktı hem de esnaf” dedi.

Bir adet simit için bile kart kullanıyorlar

Çetin, madeni paranın artık neredeyse hiç kullanılmadığını, müşterilerin çoğunlukla banka veya kredi kartı ile ödeme yaptığını belirterek, “Vatandaşı anlamamak mümkün değil, çarşıya işlerini halletmeye çıkmış yanında dönecek bi dolmuş parası var nakit olarak. Ne diyeceksin bu insana? Kart geçmek istiyor. Biz de bir sınır koymuyoruz su 7 buçuk lira. Suyu bile karttan geçiyoruz vatandaşımız mağdur olmasın. Müşteriyi de anlamak lazım insanların cebinde para olsa verir ama herkes zor durumda şu an. Herkesin en büyük derdi karnını doyurmak. Orta halli diye bir sınıf kalmadı.” diye konuştu.

Muhabir: Beste Temel