Büyükşehir ve Odunpazarı mahkeme kararı var deyip çalışmayı yapmadı
Bingöl açıklamasında şu ifadelere yer verdi, “Kentsel dönüşüm Bakanlık eliyle yürütülür. Burada yerel belediyeler talep ederse ve Bakanlık da bu yetkiyi belediyelere verirse onlar da kentsel dönüşüm yapabilir. Dolayısıyla birinci icra makamı Çevre Şehircilik Bakanlığıdır. 2013 yılında 8 mahalleyi ilgilendiren 585 dönüm bir yer, orada bin 200 bina 4 bin konut var. 16 bin kişi orada etkileniyor. Diğer tarafta Gündoğdu Mahallesi’nde 295 dönüm, 700 bina, 2 bin 100 konut ve 4 bin kişiyi ilgilendiriyordu. Bakanlık buranın riskli alan olduğunu açıkladı ve kanun maddesinde Bakanlık yürütür diye bir madde var. Dolayısıyla kentsel dönüşüm işi belediyelerin işi değil. Bakanlık bunu yapmak zorunda. Ama bir belediye de ‘ben de bunu yapabilirim’ dediğinde Bakanlık ona yetki devri yapabiliyor. Gündoğdu’da ve şehir merkezindeki yerlerde Bakanlık yetkiyi belediyelere verdi. Talep ettiler ve kentsel dönüşümü biz yapalım dediler.
Bakanlık da yetkileri Büyükşehir ve Odunpazarı Belediyesi’nde devretti. Bu devirden sonra 2013 yılında Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne 2 Milyon para gönderdi. Bunlar İstanbul Teknik Üniversitesi ile bir çalışma yaparak 585 dönüm alanda bir çalışma yaptılar. Bu mahallede oturan mağdurlar bir dernek kurdu. Bir vatandaş yürütmeyi durdurma talebinde bulundu. 585 dönümdeki bir parselle ilgili idare mahkemesi yürütmeyi durdurdu. Büyükşehir de yürütmeyi durdurdu mahkeme deyip çalışmayı bıraktı. Oysa ki vatandaşın müracaatı kendi parseli ile ilgiliydi. 585 dönüm hala riskli alan. Gündoğdu’da da bir tane duyarlı vatandaş müracaat etti, idare mahkemesi onun da talebini kabul etti ve orada da bir parselle ilgili yürütmeyi durdurdu.
Odunpazarı yürütme tüm parselleri kapsıyor deyip, aslında öyle bir şey yok ortada, onlar da bunu yapmadılar”
Horoz dövüşü yapılırken Eskişehir kaybediyor
Bingöl şöyle devam etti, “Çünkü kentsel dönüşüm Eskişehir’de, ben İYİ Parti’nin il başkanını da dinledim, MHP’nin açıklamasını da dinledim, CHP’yi de, AK Parti’nin de açıklamasını dinledim, hiçbirisinin söylediği ile ve Büyükşehir Belediye Başkanının anlayışı ile bu kentsel dönüşüm olamaz çok net. Ada bazında emsal ve kat artışı olmadan Eskişehir’de dönüşüm yapamazsınız. CHP’li belediye ben kentsel dönüşümü yapmıyorum dediğinde, bu AK Parti’ye cevabım benim, Bakanlık gelip Eskişehir’in insanlarını düşünüyorsa bunu yapmalı, neden yapmıyor? Burada horoz dövüşü yapıyorlar, horoz dövüşü yapılırken Eskişehir kaybediyor”
595 milyon ile kentsel dönüşüm felan olamaz
Birlikte hareket edilmesi gerektiğini kaydeden Bingöl, “Dönüşüm, merkezi hükümetin eliyle ve Büyükşehir Belediyesi bir araya gelirse ancak birlikte çalışırlarsa bu iş yapılabilir. 2025 bütçesinde 595 milyon büyükşehir kentsel dönüşüme para ayırmış, Yani 595 milyon devede kulak, bununla kentsel dönüşüm felan olamaz. Bugün bir daire maliyetini düşünün, kesinlikle olmaz”
Merkezi hükümetin bir ortağı da MHP değil mi?
MHP Eskişehir İl Başkanı İsmail Candemir’in açıklamalarını da eleştiren Bingöl, “MHP İl Başkanını da dinledim, benim söylediklerimin aynısını söyledi. Eskişehir kaybediyor diyor, ya bu merkezi hükümetin bir ortağı da MHP değil mi, hükümetin bir ortağı olarak onlar yapmalıydı”
15 bin insanın direk etkilenebileceği alan ve binalar var
Olası bir deprem öncesi alınabilecek tedbirleri anlatan Bingöl, “Eskişehir’de olası bir depremde 15 bin insanın direk etkilenebileceği alan ve binalar var. Bu rapor elimizde, Mühendisler Odası’nın elinde de bu rapor var. Çevre Şehircilik Bakanlığı’nda da var, belediyelerde de bu var. Olası bir deprem öncesi bu binaların bir kısmı güçlendirilmeli, bir kısmı yıkılıp yaptırılmalı, bir kısmı da vatandaşa kolaylıklar sağlanarak , vatandaşın kendisi yapabilir. Kentsel dönüşüm sadece bir yerel yönetimin imkanları ile asla olamaz. Bakanlık belediye ile birlikte çalışılırsa daha ivedi ve başarılı bir netice alabilir. Belediye muhalif bir belediye ben yapmıyorum dediğinde Bakanlık yapmak zorundadır.
Yunusemre Caddesi riskli bir cadde
Bingöl açıklamasına şöyle devam etti, “ Yunusemre Caddesi riskli bir cadde. Orada binalar 8 katlı ve bunların çoğu ekonomik ömrünü doldurmuş. O yerlerde arka parsellerde üç kat, caddede 8 kat. Biz diyoruz ki orada hamurlama yapacağız, 8 katı da arkayı da 6 kata çıkaracağız, burada oluşan tabloyla vatandaşın cebinden çok az bir para çıkarak orada bir kentsel yenileme olabilir, onun dışında olamaz.
CHP il başkanı da AK Parti il başkanı da bu konuya hakim değiller
Diğer siyasi parti il başkanlarına seslenen Bingöl, “İşin kötü tarafı da riskli alan Kanunla ilan edildi, 2013 yılında ilan edildi, 2024 yılındayız, 11 yıl geçti, bu yerlerde yapılan yeni binalar var.
Eskişehir dönüşecekse bizim önerdiğimiz usül ve esaslarla dönüşebilir. Buna ihtiyaç da var. Diğer siyasi partilerle bir araya gelelim tartışalım bunu. CHP il başkanı da AK Parti il başkanı da bu konuya hakim değiller. Farklı şekillerden bir tartışma ortamı açıyorlar. Evet bir gerçek var, Eskişehir depreme hazır değil. Kentsel dönüşüme ihtiyacı var, onların önerdiği formülle bu iş olamaz”