Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, taklit-tağşiş yapılan ve halk sağlığını tehlikeye düşürebilecek gıdalar listesini paylaşmasıyla birlikte vatandaşlarda büyük tedirginlik oluştu. Eskişehir Kasaplar ve Lokantacılar Odası Başkanı Bahar Bilen yaşanan bu durum karşısında önemli açıklamalarda bulundu. Tüketicilerin ucuza satılan ürünlere karşı çok dikkatli olması gerektiğini  belirten Bilen, üretim izni ve onay belgesi olmayan ürünleri kesinlikle satın almamalarını ve bu ürünleri satan kişi ya da kuruluşları şikayet etmeleri gerektiğini söyledi. Bahar Bilen son dönemde maliyetinin oldukça altına satılan et ürünlerine de dikkat çekti.

500 liranın altında bir fiyata dana kıyma olmaz!

Bilen açıklamasında şu ifadelere yer verdi, “500 liranın altında kıyma alınamaz. Biz öteden beri bunları söylüyoruz. Muhtelif marketlerde çok ucuza kıymalar, etler satılmakta, bunları biz hep işaret ediyorduk. Maalesef bunlar birileri tarafından ya korunuyor ya görmezlikten geliniyor. Eğer değerinin altında bir şey satılıyorsa mutlaka bir hile vardır. Et fiyatları açıklanıyor bunların altında satılıyorsa ya hastadır ya da bir hilesi vardır. Dolayısıyla itibar etmemeleri lazım insanların. Bunu Tarım Bakanlığı denetliyor, bunların denetimi yapılmalı. 

Bir milyonluk bir büyükşehirde mezbaha yok

Bilen açıklamasına şöyle devam etti, “Merdiven altı kesimler… Mezbahamız yok burada, mutlaka bir mezbahamız olmalı. Bir milyonluk nüfuslu bir Büyükşehirde mezbaha yok. İnsanlar etlerini Afyon’da kestiriyor, hangi yollardan nasıl geliyor, hangi koşullarda bir sürü soru işaretleri var. Halbuki burada olmuş olsa yerel üreticinin elini rahatlatmış olur. Denetimi de kolaylaşmış olur. 

Vatandaş, eğer et çok ucuzsa, bir şüphe etmeli

Bilen vatandaşlara şu sözlerle seslendi, “Gittikleri yerde ürünlerin mutlaka üretim belgesine, üretim tarihine mutlaka bakmalılar. Yani raflarda, kasaplarda her yerde mutlaka bakmalılar bunlara, izinlerine bakmalılar. Vatandaş eğer et çok ucuzsa bir şüphe etmeli, itibar etmemeli. Tarifenin altında bir satış varsa Tarım İl Müdürlüğü’ne şikayet de edebilir, bizlere de şikayet edebilir. Vatandaşın sorumluluğu da var, böyle bir şey gördüğü zaman diğer insanlar da zarar görmemesi açısından şikayet etmeli. Bizim esnafımız bu tür şeylere eğilim göstermez ama büyük küresel firmalar daha sık denetlenmeliler. 
 

Kaynak: Haber Merkezi