Kaynağı ve kökeni Türk mutfağına dayanan katmer, yediden yetmişe herkesin sevdiği kalıcı bir lezzettir. Bu tarifle, evinizde kolayca yetiştirebileceğiniz özellikle kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzeti olan katmeri sunuyoruz. Az malzeme kullanılarak tarifimizi adım adım takip ederek hazırlayabilirsiniz.
Hamur işleri konusunda Türk mutfağının en çok sevilenlerinden biri olan bu mükemmel katmer tarifini, aşağıdaki adımları izleyerek evde kolayca hazırlayabilirsiniz.
Katmer için gereken malzemeler
Hamuru için; 5 buçuk su bardağı un, 2 su bardağı sıcak su, 2 çay kaşığı tuz
Hamuru açmak için; 1 su bardağı un
İçi için; 3 çorba kaşığı tereyağı, 3 çorba kaşığı margarin
Üzeri için; 1 su bardağı su, 1 çorba kaşığı tereyağı, 2 çay kaşığı tuz
Katmerin hazırlanışı
Un, sıcak su ve tuzun karıştırılmasıyla başlayan bu süreç, hamur kulak memesi yumuşaklığında olana kadar yoğurulduktan sonra, 7-8 bezeye ayrılarak ve düz bir zeminde unla açılarak devam eder. Sonrasında içi için margarin ve tereyağı karıştırılıp hamur üzerine gezdirilir ve hamurun kenarları içeri doğru kıvrılıp rulo şekli verilerek kendi ekseni etrafında dolanır. Hamur bu haliyle 5-10 dakika dinlendirilir ve merdane yardımıyla tabak büyüklüğünde açılır.
Ardından üzerine sürmek için tereyağı, su ve tuz karışımından oluşan karışım hazırlanır ve ocağın üzerinde kısık ateşte bekletilir. Hazırlanan katmerler, fail-proof (başarısız olmaya yer bırakmayan) bir şekilde, yapışmaz yüzeyli tavada önlü arkalı kızartılır. Servis tabağına alınan katmerlerin üzerine, kaynamakta olan tereyağı-su karışımı sürülerek sıcak servis yapılır.
Katmer tarifinin püf noktaları
Yumuşacık bir hamur elde etmek için hamurun malzemeleri oda sıcaklığında olmalı, hamur ele yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurulmalı ve iki parçaya ayrılmalıdır. Yoğrulmuş ve ikiye ayrılmış hamur, tüm yüzeyine yağ sürüldükten sonra dolapta dinlendirilmelidir. Dinlenen hamur, tabak büyüklüğünde olacak şekilde açılmalı ve ısınmış bir tavada iki tarafı da kızartılmalıdır. Kızartılmış katmerler, sıcakken tereyağı ile yağlanmalı ve derhal servis edilmelidir.
Kahvaltılarınıza yeni bir lezzet getirecek bu güzel hamur işini deneyin ve lezzetinin keyfini çıkarın.
Afiyet olsun!