Özellikle ekmek israfının arttığı son günlerde gıda krizi daha fazla gündeme gelmeye başladı. Atılan her ekmek ev bütçesine olduğu kadar ülke ekonomisine de zarar veriyor. Bu nedenle bir dilim ekmeğin bile israf edilmemesi çok önemli. Bu konuda belki okullarda bile farkındalık seminerleri düzenlenebilir. Gıdaya ulaşımın ileriki yıllarda sorun olmaması adına biz de evlerimizden tedbirlere başlayabiliriz. 

Evinizdeki bayat ekmekleri değerlendirmenin pek çok püf noktası bulunmaktadır. Örneğin bir bayat ekmekle bir tepsi dolusu börek yapabilirsiniz. İster misafirlerinize yapabileceğiniz isterseniz de kahvaltınız da ya da beş çaylarında değerlendireceğiniz bir tarif var. Bu tarif hem lezzetli hem de ekonomik. 

Bayat ekmekle börek tarifi

1 adet bayat ekmek

3 yumurta

1 çay kaşığı tuz 

Sıvıyağ (çeyrek çay bardağı)

1 su bardağı yoğurt 

1 adet domates

1 tutam maydanoz

Rendelenmiş kaşar peynir (bir küçük kase)

Beyaz peynir (bir küçük kase)

1 çay kaşığı pul biber

Bayat ekmekle börek yapılışı

Bayatlamış bir adet ekmek çok da ince olmayacak şekilde dilimlenir. Fırında pişirilecek börek için ekmekler arasında boşluk kalmamasına dikkat edin. Fırın tepsisini çok az yağlandıktan sonra dilimlenmiş ekmekleri tavaya dizin. Aralarında boşluk kalmamalı. Ayrı bir kasede yumurtaları kırdıktan sonra yumurtaların üzerine hazırlamış olduğunuz baharatları ekleyin ve ezilmiş beyaz peyniri de ekleyin. Bu karışıma daha sonra rendelediğiniz kaşarları ve ufak ufak doğranmış domatesleri de ekleyin en son olarak da kıyılmış maydanozu ve yoğurdu ekleyin.  Hazırlanan sıvı malzemelerin tamamen karışmasına dikkat edin. Fırın tepsisine dizdiğiniz ekmeklerin üzerine bu karışımı eşit biçimde yayın. Fırının önceden ısıtılmasına dikkat ederek 180 derecede fırınınızın özelliğine göre üzerleri kızarana kadar pişirin. Son olarak dilimleyerek servis yapabilirsiniz.

Kaynak: Haber Merkezi