Bartın ekmek taşı Bartın ilinde çıkarılan ve taş fırınlarda pişirilen hamur işlerinin kalitesini arttıran bir malzemedir. Bartın fırın taşı olarak da bilinir. Yöreye özgü bir tür bazalttır. Bazalt ise yüksek ısıya dayanıklı ve doğal olarak düzgün bir şekilde ısı yayabilen bir taş türüdür.
Bartın fırın taşı taş fırınlarda pişirilen hamur işlerinin alt tarafının çıtır çıtır olmasını sağlarken üst tarafının da yumuşak kalmasına yardımcı olur. Bunun nedeni ise fırın taşının ısıyı eşit bir şekilde dağıtmasıdır. Bartın fırın taşı özellikle pizza, ekmek, pide ve lahmacun gibi hamur işlerinin pişirilmesinde kullanılır. Bu hamur işlerinin daha lezzetli ve çıtır olmasını sağlar.
Bartın ekmek/ fırın taşı yörede yaşayanlar tarafından yüzyıllardır kullanılmaktadır. Günümüzde ise Türkiye'nin birçok yerinden taş fırınlarda pişirilen hamur işlerinde kullanılmaktadır. Taş yöreye özgü bir değerdir ve Bartın'ın gastronomi kültürünün önemli parçalarından birisidir.