Bakal konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede geçmişte yapılan açıklamalara da yer verdi ve açıklamasında Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin 1999 yerel seçim vaatlerinden bir bilgiyi şu şekilde paylaştı, “Sağlıklı İçme Suyu Sağlanacak: Porsuk Çayı ile ilgili çok önemli bir sorun da bu suyun, evlerimizdeki musluklarımızdan akan su olarak, nitrattan arındırılmamış ve içilemez sertlikte olmasıdır.Bu konu hemşerilerimiz için hayati önem taşımaktadır. Nitratın kimyasal yolla arıtımına ilişkin dünyada herhangi bir örneğe de rastlanmamıştır. Kaldı ki, kimyasal madde ithalatı yaparak suyun arıtılması ve sertliğinin azaltılması yoluna gidilirse, suyun maliyeti artar ve bu da size yüksek fiyat olarak yansır. Bu nedenle, nitratsız suyun Sakaryabaşı’ndan, İnönü’deki kuyular ya da Kütahya’da Azot Tesisleri ötesinden borularla getirilmesi projesine vakit geçirmeden başlanacaktır. Diğer alternatiflerden birisi Çağlan tarafından DSİ’ye yaptırılacak büyük bir gölette kar sularını toplamaktır. Diğeri ise kentin Batı tarafındaki zengin artezyen sularını şebekeye dahil etmektir. Bu konuların etüt ve projelerine hızla başlanacaktır. Ayrıca yabancı şişe suları yerine Kalabak suyunun şişelenip, satılması sağlanacaktır."

Az gittik uz gittik dere tepe düz gittik aktif karbon uygulamasını arttırdık...

Açıklamasında ESKİ’nin açıklamasına da yer veren Bakal,"Tarımsal sulama için baraj kapaklarının açılmasıyla suyun daha hızlı gelerek havalanma süresinin kısalması geçici kokuya sebep olmuştur. Bu çerçevede ESKİ Genel Müdürlüğümüzce aktif karbon uygulaması artırılarak koku giderimi çalışması yapılmaktadır. Kurumumuza ait akredite laboratuarımızda şehrin her noktasından alınan su numunelerinin analizi düzenli olarak yapılarak takip edilmektedir. Çeşmeden akan suyun kullanılmasında herhangi bir sakınca bulunmamakta olup, en kısa süre de koku maruziyeti giderilmiş olacaktır." 

Bakal açıklamasına şu şekilde devam etti, “1999 yılında Eskişehir Büyükşehir Belediye(EBB) Başkanlığını kazanan, kesintisiz bir şekilde EBB yönetmeye devam eden; mevcut EBB yönetiminin çeşmeden akan suda bulunduğu nokta, ‘Sağlıklı içme suyu vaadinden, çeşmeden akan suyun kullanılmasında herhangi bir sakınca bulunmadığı’ açıklamasıdır. Çeşmeden akan suda müzmin koku maruziyetinin kalıcı çözümü; havzaya giren su miktar ve kalitesinin arttırılması, şebeke kayıp/kaçak oranının azaltılmasıdır”

Muhabir: Beste Temel