CHP Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ayşe Ünlüce Şehir Gazetesi’ne ziyaret gerçekleştirdi. Ziyarette ulaşımdan suya, Eskişehir’in deprem riskine dair pek çok konuya değinen ve dikkat çeken açıklamalarda bulunan Ünlüce, “Yerel yönetim siyaset üstü olmalı. Projelerimizle bu şehre ne katacağız, nasıl hizmet vereceğiz, nelerle ön plana çıkacağız. Eskişehir bir marka şehriyse nasıl daha ileriye götüreceğiz Bunları şehrin bileşenleriyle yönetmek için buradayız. Elbette bir siyasi duruşumuz var ama bu kutuplaşmak için değil birlikte hareket etmek için” diye konuştu.
Tramvayla ulaşım düşüncemiz yok ama…
Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’ne ulaşım konusundaki düşüncelerini paylaşan Ünlüce, “Organize Sanayi Bölgesi’nde tramvay hattıyla ilgili bir düşüncemiz yok. Ulaşımla ilgili bir ulaşım ana planımız var orada bunların hepsi tartışılıyor. Organize’ye gitmek ciddi bir yatırım zaten. Organize Sanayi Bölgesi sabah akşam trafik olan bir bölge. Gün içinde boşa çalışan bir hat. Genellikle bu tür hatlar hafif raylı sistemde metroda çok tavsiye edilen hatlar değildir. Dünyanın her yerinde Organize Sanayi Bölgelerine ulaşım servislerle sağlanır. Bizim yaptığımız değerlendirmelerde ve daha önce hazırlattığımız ulaşım ana planında böyle bir şey düşünmedik ama şöyle bir düşüncemiz vardı. Güney ve Kuzey Çevre Yolu ile ilgili şehirde bir beklenti vardı. Ama olmadı yatırım programına da alınmadı. 25 binlik planımızda daha önce çeper yollar vardı. Çevre yoluyla şehrin arasında kalan çeper yollar vardı. Fakat bir çevreyolu yapılır beklentisiyle onları beklemeye almıştık ama görünüyor ki Güney’i belki sonra ama Kuzey’e hızlıca başlamak gerekiyor diye düşünüyoruz. Güney akstan Seyitgazi yoluna bağlayacak çalışmalarımız var onlarda tamamlanmak üzere. Şehir Hastanesi’nin oradan paralelinden giden servis yolu var onu da gündeme getirmek istiyoruz” dedi.
“Şebeke suyu içebilir bir su”
Eskişehir’deki su ücretlerine değinen Ünlüce konuşmasına şöyle devam etti; “Şebeke suyu aynı zamanda içme suyu. Aslında içilebilir su. Sağlık İl Müdürlüğü düzenli olarak kontrol ediyor. Su ücretini biraz da yaptığınız yatırım da belirliyor. En pahalı olan il biz değiliz. 30 büyükşehir arasında bir skala var Oğuzhan bey paylaşmıştır biz orta sıralardayız. Şebeke suyunun ben ona içme suyu diyorum çünkü gerçekten içilebilir olduğuna inanıyorum. Çeşmeden akan suyu kullanmanız da hiçbir sakınca yok. Sağlık Müdürlüğü zaten gereken testleri yapıyor. Bizim tek kaynağımız Porsuk. Su arıtmaya geldiği anda biz buna çok ciddi bir para harcıyoruz. Bu suyun arıtılması, sağlıklı bir şekilde şehir şebekesine verilmesi için hem elektrik giderleri anlamında hem kimyasallar anlamında inanılmaz masraf yapıyoruz. Zaten Çifteler’deki suyu buraya getirmek isteyişimizin bir sebebi de bu. Şehri tek bir suya mahrum bırakmak doğru değil. Porsuk’ta su bize yeter aslında en azından 3,5-4 yıllık bir sorun görünmüyor ancak alternatif suyumuz olsun istiyoruz. Çifteler’den Sakaryabaşı’ndan gelecek olan su daha kaliteli daha içilebilir. Bizim az maliyetli getirebileceğimiz bir su. Yatırımı çok pahalı, 30 yıl geri ödemesini yapacağız ama şehrin geleceği için çok önemli görüyoruz. Böylelikle daha ucuz suya erişeceğimizi düşünüyorum çünkü ciddi bir maliyetten kurtulacağız.”
“Afete dayanıklı bir şehir yaratmak istiyorum”
En büyük projesini, en önemseyeceği konuyu Şehir Gazetesi’yle paylaşan Ünlüce, “6 Şubat’a yaklaşıyoruz. Çok büyük bir deprem yaşadık. Bu dönemde en çok önemsememiz gereken işin tüm şehrin paydaşlarıyla birlikte afete dayanıklı bir şehir yaratmak olduğuna inanıyorum. Yoksa ulaşım, yol projelerimizi sıralayabilirim bunları da konuşuruz ama en önemli görevimiz afete dayanıklılık. Geçen sene devletin tüm mekanizmaları topyekun bununla ilgili çalışmaya başladı ama giderek yavaşladı, azalıyor. Bunu hiç unutturmamak istiyorum. Çok çabuk unutuyoruz. Bizim kentimizde deprem riski olan bir şehir. Şu an fay hattı ile ilgili bir çalışma yürütüyoruz. Büyükşehir, TÜBİTAK ve üniversitelerimizle birlikte yürütüyoruz. Fay hattını belirledikten sonra sıkı çalışmamız lazım. Adım adım değil her şey paralel ilerlesin istiyoruz. İnşaat Mühendisleri Odası’yla bina stoğunu tartışıyoruz. Riski binalar en çok nerelerde bunu tartışıyoruz. Diğer taraftan kentsel dönüşümü ilan ettiğimiz bölgeler var. Onlar ihale aşamasına geldi. Önümüzdeki beş yıl hızla bu konuyla uğraşmamız gerekir. Şehirde tüm paydaşlarla birlikte çalışacaktır diye düşünüyorum çünkü bu da siyaset üstü bir konu. İl Risk Afet Azaltma Projesi’ni çalışırken de bunu gördük. Bu enerjiyle devam etmeliyiz.” diye konuştu.
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ayşe Ünlüce, nazik misafirperverliklerinden dolayı Şehir Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve HaberTime Medya Grup Başkanı Murat Keskin’e teşekkürlerini iletirken Keskin ise ziyaretleri adına teşekkür etti. Karşılıklı fikir alışverişinin yapıldığı ziyaret günün anısına çektirilen fotoğraf ile son buldu.