Yapılan araştırma ile Türkiye'nin dört bir yanında yaşayan insanların birbirlerine nasıl seslendiğini ortaya koyan ilginç sonuçlar elde edildi. Bu sonuçlar, Türkçenin kültürel ve coğrafi çeşitlilikteki zenginliğini gözler önüne seriyor.

Haritaya göre, Samsun'lular 'Gadaşım', Sinoplular 'Aga', Artvinliler 'Ula' ve Ankara'lılar 'La bebe' şeklinde birbirlerine sesleniyorlar. Eskişehir'de 'Hacım', Konya'da 'Ortağım' kullanılırken, Mersin'de 'Nörün', Antalya'da ise 'Bilader' hitap şekli yaygın. Ancak bütün bu hitap şekilleri arasında en ilginç olanı, Aydın halkının 'Napık durun' şeklindeki hitap biçimi oldu.

Aydınlıların eşsiz 'Napık durun' seslenmeleri, Aydın kültürünün özgün ve vazgeçilmez bir parçası haline gelmiş durumda. Türkiye coğrafyasının genelinde bu tür özgün hitap biçimleri bulmak mümkün olabilir ancak Aydın'da karşılaşılan bu hitap biçimi, oldukça eşsiz ve kendine has bir özellik olarak dikkat çekiyor. Bu nedenle, 'Napık durun' hitap biçimi Aydın halkının kültürel kimliğini yansıtmakta ve Aydın'ı Türkiye haritasında farklı bir yere koymakta.

Kaynak: Haber Merkezi