Kenar mahallelerde eğitimin ve okulların kalitesi artırılmalı

Arıkan açıklamasına şöyle devam etti, “İl milli eğitim müdürümüzün bizce yapması gereken en önemli icraatın, kenar mahallerde eğitimin ve okulların kalitesini artırarak merkezin yükünün hafifletilmesidir. Bunun sonucunda herkes evine en yakın okula çocuğunu rahatlıkla gönderebilir. Bu durum taşra ilçeler içinde geçerlidir”

Kimse taşrada yönetici olmak istemiyor

 Arıkan, “Eskişehir de en büyük şansımız Odunpazarı ve Tepebaşı ilçe milli eğitim müdürlerinin uzun süredir Eskişehir’de olmasından dolayı konulara olan hakimiyetleridir. Merkez ilçelerde sorunlar çok rahatlıkla çözülüyor. Bunda en büyük faktör başta Sayın Valimiz olmak üzere, gerek Odunpazarı Kaymakamımız gerekse de Tepebaşı Kaymakamımızın eğitime özel bir önem göstermeleridir. Bence Eskişehir’de sorun taşra ilçelerden daha fazla gelmektedir. Bunda taşra ilçelerdeki yönetimsel sorunlar diyebiliriz. Çünkü kimse taşrada yönetici olmak istemiyor. Buda liyakatı azaltıyor. Bu başta Bakanlığın sorunudur, taşradaki yöneticiliği özendirici düzenlemelerin yapılması gerekir”

Daha güvenli ortamların hazırlanacağını düşünüyorum

Eskişehir’de bir süre önce depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle boşaltılan okullarla ilgili de konuşan Arıkan, “İlimizde depreme dayanıksız okullar ile ilgili olarak yeni dönemde pek sorun olmayacağı düşüncesindeyim bütün planlamalar yapıldı diye biliyorum. Bu binalar ile ilgili bazılarının yıkım bazılarının da onarım ihalelerinin yapılacağı ve daha güvenli ortamların hazırlanacağını düşünüyorum. Bu belki bir yılımızı alacak ama can güvenliği daha önemli diye düşünüyorum. Osman Gazi ortaokulunun yıkılacağı ve yerine yenisinin yapılması gerekiyordu. Benim bildiğim bakanlık tarafından bütün işlerin bittiği ama Yunus Emre EML’de olduğu gibi belediye ile ilgili bir sorundan dolayı beklediğini biliyoruz. İnşaat işleri uzun süreli işlerdir en az bir yılı alan işlemlerdir. Bu işlemler içinde ildeki siyasilerinde il milli eğitim çalışanlarımıza yardımcı olarak işlerin hızlandırılması gerekir”

Okullarda yeterince temizlik görevlisi yok

Eskişehir’de ki okullarda temizlik sorununa da değinen Arıkan, “İlimizdeki okulların en büyük sorunlarından birinin de yeterince temizlik görevlisinin olmamasıdır. Özellikle yazın okullarımız yeni döneme hazırlanırken okullarda temizlik görevlisinin olmaması işlerin aksamasına neden olmaktadır. Maalesef bu tüm ülkemiz için geçerli bir durumdur”

Bakanlık gereğini yapsa müdürlerimiz niye ücret alsınlar?

Arıkan velilerden talep edilen kayıt parası ile ilgili olarak ise, “Okullarımız,  bazı kırtasiye, onarım, temizlik malzemesi, temizlik ve güvenlik  görevlisi gibi ihtiyaçlarını karşılamak için özellikle kayıt döneminde okul aile birlikleri vasıtasıyla velilerden belirli bir ücret almaktadır. Biz bu sorunu her yıl dile getirmekteyiz ama bu yapılmıyor ise yöneticilerimiz öğrencilerimiz daha iyi bir ortamda eğitim alması için bu yola başvurmaktadırlar. Burada hiçbir okul müdürümüz suçlu değildir. Bilakis bu noktada her sorumluluğu alarak görevlerini yapmaktadırlar. Bundan dolayı tüm okul müdürlerimizin arkasında olduğumuzun bilinmesini isteriz. Sorunu çözmesi gereken makam bakanlıktır. Bakanlık temizlik görevlisi, güvenlik görevlisi yeterince kırtasiye ve temizlik malzemesi verse müdürlerimiz niye ücret alsınlar. Biz sendika olarak talep ve tespit durumundayız. Biz bunları sayın yetkililere aktarırız. İcra makamı devletin yetkilileridir biz buradaki işlere karışmayız. Kim karışır ise de bunları devlet içinde devlet oluşturmak isteyen, bağlılığını yüce Türk devletine değil de kendi STK  veya gruplarına isteyen zararlı güruhlar olarak görür ve bu konuda da gerekli uyarılarımızı yaparız. Bunun önüne geçmenin en önemli yolunu da liyakatlı atamalar olarak görüyoruz”

Okullardaki güvenlik sorunu çözülmeli

Son olarak 2024-2025 eğitim öğretim döneminden beklentilerini açıklayan Arıkan, “2024-2025 eğitim öğretim döneminden beklentimiz liyakatın esas alındığı bir yönetim düzenin oluşması. Okullarımızın temel direği olan öğretmenlerimizin istek ve heveslerini artırıcı durumların çoğaltılarak verimin artmasının sağlanması, böylece de çocuklarımıza daha faydalı bir eğitimin verilmesi en büyük temennimizdir. Ayrıca valiliğimizin eylül ayından itibaren okullardaki güvenlik sorununa çözüm yollarını bularak hem çalışanlar hem de çocuklarımız için güvenli bir ortam yaratılmalıdır. Tüm eğitim çalışanlarına her yönü ile güzel bir eğitim yılı diliyorum”

Muhabir: Fatih Arduç