Antalya şehri ve çevresine antik çağda, "çok verimli" anlamına gelen Pamphylia denirdi. Burada kurulan şehirler, II. ve III. yüzyıllarda Akdeniz'in en önemli ticaret ve kültür merkezleri arasındaydı. Batı kesimine ise Lykia denirdi. Milattan önce VIII. yüzyıldan itibaren Ege denizinin Batı kıyılarından göçenler buraya gelerek Aspendos ve Side gibi şehirleri kurdular. II. yüzyıl ortalarında hüküm süren Bergama Kralı II. Attalos, Side'yi kuşattı. Antalya'nın yaklaşık 75 km. doğusundaki Side'yi alamayan kral şimdiki il merkezinin olduğu yere gelerek bir şehir kurdu. Buraya onun adı verilerek Attaleia dendi. Zaman içinde Atalia ve Adalya olarak da anıldı. Antalya adı ise onun adından gelmektedir.

Antalya antik çağlardan günümüze kadar uzanan zengin bir tarihe sahiptir. Pamphylia, Bergama ve Roma gibi önemli medeniyetlerin izlerini taşımaktadır. Antalya'da ziyaret edilebilecek önemli tarihi yerler arasında Aspendos Antik Tiyatrosu, Perge Antik Kenti, Side Antik Kenti ve Kaleiçi bulunmaktadır.

Antalya'yı kim kurdu?

Antalya II. Attalos tarafından kurulmuştur. II. Attalos, MÖ 159-138 yılları arasında hüküm süren Bergama Kralı'dır. II. Attalos, Side'yi fethetmeyi başaramayınca şimdiki Antalya'nın bulunduğu yere bir şehir kurmaya karar vermiştir. Bu şehre de kendi adından dolayı "Ataleia" adı vermiştir.

Antalya kuruluşundan sonra kısa sürede önemli bir ticaret ve kültür merkezi haline gelirken, Akdeniz'den gelen malların Anadolu'ya taşınması için önemli bir rol oynamıştır. Şimdilerde ise ekonominin her alanında Türkiye için çok önemli bir konumdadır.

Kaynak: Haber Merkezi