Türkiye her yöresine özgü yemekleriyle tüm dünyada ün salmıştır. Geçmişten günümüze acı, tatlı, ekşi ve umami tüm tatları ile iştahları açar, ağızları sulandırır. Tarım ve hayvancılık sektörünün verimli olması sebebiyle hem ete hem sebzeye doğuran bir mutfağı vardır. Peki ya Antalya’nın mutfağı nasıldır?

Antalya Türkiye’de en çok tercih edilen tatil şehridir. Bir tatili anlamlı ve unutulmaz kılan faktör ise ağızlarda bıraktığı tattır. Antalya mutfağı Toroslar’ın kekikleri ve narenciye çeşitleri ile her zaman ferah bir his veren mutfağa sahiptir. Toroslardan toplanan kekiler et yemeklerine lezzet katarken, kekikten yapılan çay ise hastalıklara derman olur. 

Antalya aynı zamanda konumu itibariyle Anadolu mutfağı ile de beslenir. Kullanılan baharat çeşitleri arap kültürlerinde kullanılan baharlardır ve her çeşit yemeğe lezzet verir.

Antalya piyazı

Antalya’da hem içkili hem içkisiz sofraların vazgeçilmezi Antalya Piyazı’dır. İçerdiği malzemeler hem besleyici hem doyurucu olur. Lezzeti ise kaşık kaşık yedirir.

Antalya usulü kabak tatlısı

Aslında hepimizin bildiği tahinli cevizli kabak tatlısı aslında Antalya yöresinden ünlenmiş bir tatlıdır. Her mevsimde, her sofraya yakışır.

Arap kadayıfı

Arap kültüründen de esintiler taşıyan Antalya’nın en ünlü tatlısı Arap kadayıfıdır. Mayalı ve şerbetli bir tatlıdır. Bir kere tadına bakarsanız defalarca yemek isteyeceksiniz.

Balık ekşileme

Elbette denize kıyısı olan bir şehrin ünlü yemekleri arasında balık da vardır. Balık ekşilemenin özelliği ise elbette Antalya’nın meşhur limonları ve Toroslar’ın kekiği ile harmanlanmasıdır.

Filisli lapa

Filisli lapa hepimizin bildiği yaprak sarmasının sarılmamış halidir. Eğer yaprak sarmak için vaktiniz yoksa muhakkak bu tarifi denemelisiniz. Pişman olmayacaksınız.


Antalya’da yenilecek lezzetlerin çoğu yabancı olmadığımız tatlardan oluşur. Fakat orada yetişen limonun tadı bir başkadır. Narenciyenin girdiği her lezzet hem şifalı hem lezzetlidir.

Kaynak: Haber Merkezi