Kadriye Bal’ın anne usulü sütlaç tarifi için öncelikle pirinçlerin fazla nişastasının su ile akmasını sağlamak önemli. Pirinçlerin iyice süzülmesi ardından süt ve diğer malzemelerin eklenmesiyle sütlacın kıvamını alması sağlanır. Daha sonra fırınlanan sütlaç tarçınla süslenerek enfes bir tatlı haline dönüşür.
Eğer siz de evde kolayca uygulayabileceğiniz bir tarif arıyorsanız Kadriye Teyze’nin anne usulü sütlaç tarifi tam size göre. Bu tarifi deneyerek sevdiklerinizi özel bir tatlı ile şımartabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Sütlaç malzemeleri
- 2 su bardağı su
- 1 çay bardağı pirinç
- 5 su bardağı süt
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 adet yumurta sarısı
- 2 yemek kaşığı buğday nişastası
- 1 paket vanilin
- 1 su bardağı su (nişastayı açmak için)
Sütlaç tarifi
Büyük bir tencerede, yıkanmış pirinçleri 2 su bardağı su ile orta ateşte suyunu çekene kadar haşlayın.
Diğer bir tencereye soğuk sütü ve toz şekeri alın. Bir çırpma teliyle şeker eriyene kadar karıştırın ve ocağa alın. Kısık ateşte kaynamaya bırakın.
Vanilini şekerli süte ekleyin.
Haşlanan pirinçleri süzün ve 1-2 dakika kadar kaynayan şekerli süte ekleyin.
Yumurta sarısını buğday nişastası ve 1 bardak su ile ayrı bir kabın içinde karıştırın.
Yumurta sarısı kesilmemesi için süt karışımından alıp nişastalı karışımı ılıştırın.
Hazırladığınız yumurta sarılı karışımı sütlaç tenceresine azar azar ekleyerek hızlıca karıştırın.
Karışım kıvam aldıktan sonra, porsiyonluk güveç kaplarına eşit ölçüde dökün.
Sütlaç kaselerini derin bir fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. Kapların yarısına gelecek kadar soğuk suyu tepsinin kenarına dökün.
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 12-15 dakika kadar pişirin.
Sütlaçları fırından çıkarın ve oda sıcaklığında soğutun. Ardından buzdolabında tamamen soğuyana kadar bekletin.
Soğuyan sütlaçları sevdiklerinizle paylaşın ve afiyetle tüketin.