Amasya Karadeniz Bölgesi’nde olması sebebiyle verimli topraklara sahiptir bu nedenle en lezzetli tarım ürünleri burada yetişir. Örneğin Amasya elması Türkiye’nin her yerinde lezzeti ve bol suyuyla meşhur olan ürünlerinden birisidir.

Amasya’nın bir diğer meşhur özelliği ise birbirinden güzel doğal oluşumlarıdır. Şelaleler, kanyonlar, dağlar ile yemyeşil bir dünya sunar. Fakat Amasya’nın en meşhurlarına gelecek olursak bu kesinlikle damak çatlatan lezzetlerle dolu mutfağıdır.

Keşkek

Keşkek Anadolu'nun birçok yerinde yapılan bir yemektir. Amasya'da da sevilerek tüketilen bir yemek olmuştur hatta Amasya denilince akla Keşkek gelir. Keşkeğin yapımında buğday, et, kemik suyu ve baharatlar kullanılır. Buğday önceden ıslatılır ve sonra haşlanır. Haşlanan buğday da et ve kemik suyuyla birlikte pişirilir. Son olarak baharatlar eklenir. Amasya’da yapılan keşkeğin diğer şehirlerdeki keşkeklerden farkı içerisine bir miktar çemen koyulmasıdır. Renkli yapılan keşkek sofralarda afiyetle tüketilir.

Keşkeği keşkek yapan şey ise kuvvetli ve uzun süre dövülmesidir. Robottan geçirmekle aynı tadı vermez keşkek yapmanın püf noktası dinlene dinlene keşkeği ezerek yapmaktan geçer bu nedenle de genelde düğünlerde yapılır ve kalabalık bir grup sırayla koca bir kazan keşkeği döverek keşkek yapar. 

Bakla Dolması

Bakla dolması Amasya'nın meşhur yemeklerinden biridir. Baklalar iç harçla doldurulur ve sonra fırında pişirilir. İç harcın içinde ise pirinç, soğan, domates, biber ve baharatlar vardır. Bakla dolması genellikle yoğurtla servis edilir.

Amasya Çöreği

Amasya çöreği Amasya'nın meşhur bir çöreğidir. Çörek içerisine ceviz, kuru üzüm ve tarçın konularak yapılır. Hem lezzetli hem faydalı olan bu çörek genellikle sabah kahvaltılarında tüketilse de günün her saati yenilebilir.

Amasya mutfağı say say bitmeyecek lezzetlerle doludur. Peki sizin Amasya’nın en meşhur dediğiniz neyi var?

Kaynak: Haber Merkezi