Aydın'ın Bozdoğan ilçesinde devam eden orman yangınında zarar gören yerler havadan görüntülendi.

Alhisar Mahallesi'nin üst kesimlerinde dün çıkan orman yangını geniş alana yayıldı.Yangına kara ekiplerinin yanı sıra havadan da 8 uçak ve 14 helikopterle müdahale ediliyor.Güre, Hışımlar ve Malküpü ve Örmepınar mahallelerinde yanan alanlar drone ile görüntülendi.Ekiplerin yangını söndürme çalışmaları havadan ve karadan sürüyor.

Yangın Muğla'ya ulaştı

Bozdoğan'da çıkan yangın rüzgarın hızıyla Muğla'nın Kavaklıdere ilçesine bağlı Çavdır Mahallesi'ne ulaştı. Çavdır ile yakınındaki Yeşilköy mahallelerinde yaşlılar, çocuklar, hastalar ve hayvanlar Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinesinde tedbir amaçlı tahliye edildi.

Gece görüşlü helikopter devreye girdi

Bozdoğan'da çıkan yangında havanın kararmasıyla birlikte uçak ve helikopterlerin müdahalesi sona erirken müdahale için gece görüşlü helikopter devreye girdi. Yangına kara unsurlarının yanı sıra gece görüşlü helikopterin müdahalesi devam ediyor.

Manisa'daki yangın Gölmarmara'ya ulaştı

Manisa'nın Gördes ilçesinde başlayıp Salihli ve Gölmarmara ilçesine ulaşan orman yangınlarına havadan ve karadan müdahale devam ediliyor.Boyalı Mahallesi'nde 14 Ağustos'ta çıkan orman yangını, rüzgarın da etkisiyle yayılarak Salihli ilçesine bugün de Gölmarmara ilçesi Yunuslar Mahallesi'ne ulaştı.Gördes'in yanı sıra Salihli'nin Kale Mahallesi ile halen Gölmarmara'nın Yunuslar Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda etkili olan yangına 6 uçak, 14 helikopter, 46 arazöz, 14 su ikmal aracı, 6 iş makinesi, 6 ilk müdahale yer ekibi müdahale ediyor. Yangınla mücadelede 45 teknik eleman olmak üzere 450 personel görev yapıyor.Kayacık Mahallesi'nde 15 Ağustos'ta çıkan ve devam yangına ise 1 uçak, 4 helikopter, 15 arazöz, 3 su ikmal aracı, 2 iş makinesi, 1 ilk müdahale yer ekibi müdahale ederken, 5 teknik eleman olmak üzere 100 personel bölgede söndürme çalışmalarına katılıyor.Alevlerden etkilenen bölgelerde incelemelerde bulunan Manisa Valisi Enver Ünlü, Salihli'nin Hacıhıdır Mahallesi ile Gölmarmara'nın Yunuslar ve Çamköy Mahallelerinde yangın riskinin devam ettiği bilgisini paylaştı.

Gördes barajı çevresinde ciddi bir yangın çıktı

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, SÖZCÜ TV'de yaptığı açıklamada "Gördes Barajı bölgesinde ciddi bir yangın çıktı. Boşaltılan köy yok. Demirci'de tedbir alıyoruz. Rüzgar yön değiştirirse yangın Salihli'ye gidebilir" dedi.

Bolu'daki yangına müdahale sürüyor

Bolu'nun Göynük ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.Bekirfakılar köyü mevkisindeki ormanlık alanda önceki gün öğle saatlerinde çıkan yangının söndürülmesi için çalışma yürütülüyor.

Yangını söndürme çalışmalarına Bolu ve çevre illerden 12 helikopter ile 138 arazöz ile 245 araç ve iş makinesi destek veriyor. Bölgede görev yapan 1357 personel ile yangının söndürülmesi için müdahale sürüyor.

Havanın kararmasıyla birlikte helikopterle yangına müdahaleye ara verildi. Ekiplerin, karadan müdahalesi devam ediyor.

Henüz yangın kontrol altına alındığını söyleyemeyiz

Polat, "Zaman zaman ulaşılamayan noktalarda parlamalar ve enerji artımları görülmektedir. O yüzden bugün şu saat itibariyle yangının kontrol altına alındığını teknik olarak söyleyemeyiz. Çünkü bölgenin ağaç yapısı karaçam ağırlıklı, yüksek enerjiyle yanan, sürprizler yapabilen bir ağaç türü. Bu vesileyle henüz yangını kontrol altına alındığını söyleyemeyiz" ifadelerini kullandı. 

"Hava araçlarının su temini noktasında hiçbirsorun yaşanmamaktadır"

Hava araçlarının su temini konusunda hiçbir sorun yaşamadıklarını belirten Polat, şunları belirtti.

* "Hava araçlarının su temini noktasında hiçbir sorun yaşanmamaktadır. Su kaynağımız bölgeye çok yakındır. Sünnet Göleti’nden temin ediyoruz; bu bir avantajdır. Malumunuz uçak kullanımıyla ilgili bu bölgede geniş yüzeyi olan bir su kaynağı bulunmadığı için sadece helikopter desteği verebiliyoruz. Başlangıçta 13’lere kadar çıkan hava aracı desteğimiz 3 gün içerisinde değişik şekiller ve sayılarda devam etti. Tabii bunların ikmal ihtiyaçları ve çalışma saati ihtiyaçları, gece çalışıp çalışmama gibi kısıtlarından dolayı devamlı havada göremiyor olabilirsiniz. Bu da bazı spekülasyonlara sebep oluyor. 

* Aynı zamanda yangın alanının çok geniş olması, birbirinden farklı ve birbirini görmeyen alanlarda bulunması da diğer tarafta çalışan hava aracının, bu taraftan görülmemesi sanki hava aracı eksikliği varmış gibi bir spekülasyonlar oluşturuldu. Kesinlikle bu doğru bir şey değildir. Devletimiz bütün imkanlarıyla, bu arada Türkiye'mizin farklı noktalarında ortaya çıkan yangınlarla da cansiperane ettiğimiz için bu yangının gerektirdiği sayıda hava aracını intikal ettirmiş ve çalıştırmış bulunmaktayız. Hava araçlarımız gün batımıyla birlikte tabii çalışamayacak ama yine yarın umarız kontrol altına alındıktan sonra yer yer soğutma çalışmalarına da katılacaklar."

"Hiçbir yerleşim yerimiz tehdit altında değil"

Tahliye edilen vatandaşlarla ilgili de konuşan Polat, "Yerleşim yerlerinin güvence altına alınmasıyla ilgili çalışmalarımız 3 gün de devam etti. Şunu kesin ve kesin söyleyebilirim ki hiçbir yerleşim yerimiz şu anda bir tehdit altında değildir. Her geçen gün daha da rahatlatılmıştır. Çünkü bizim amacımız ilk önce yerleşim yerlerinin korunması, insanların can ve mal güvenliklerinin sağlanması özellikle ticari müesseselerimizin zarar görmemesi üzerine kurulmuştur. Sarp arazide ilk yapabileceğimiz şey buydu. Bunda da çok şükür başarılı olduk çok şükür. Şu anda hiçbir yerleşim yerimizi yangın tehdit etmemektedir. Evlerine dönmesiyle ilgili konularda Sayın Valimizle, valilikte yapacağımız toplantılarda karar verilecektir. Şu anda hiçbir yerleşim yerimiz tehdit altında değildir" dedi.

"Böyle bir yangın hiç olmadı"

Yangına yardıma gelen 74 yaşındaki Nuri Kocayiğit, “Burada bazı yerlerde sıkıntılar yaşadık. Böyle bir yangın hiç olmadı” dedi. Göynük’te yaşayan 35 yaşındaki Mustafa Tuncer de şunları belirtti:

* "Rüzgarın etkisiyle 2 gündür Dedeler mevkiine doğru yangın gitti. Zaten rüzgar ters yönde esseydi bizim olduğumuz bölgeye gelecekti. Biz de onun endişesi içerisinde ekiplere elimizden geldiğince yardım ediyoruz. Evde sağ olsun annelerimiz, ninelerimiz börek, çörek yapıyor. Ben de buraya onları bırakmaya geldim. Yapabileceğimiz tek şey dua ve yiyecek, içecek. Onun dışında 2 gündür sürekli bu bölgeyi izlemekle geçiyor. Yakın akrabalarımız, eşimiz dostumuz hatta hayvanlar bizim tarafa taşındı. O şekilde yardımcı olmaya çalıştık. Çok kötü bir 2 gün geçirdik ama çok şükür ki şu durumda yangının yoğun etkisi geçmiş durumda. Şu anda aşağı bölgelerde biraz daha sorun var."

İzmir'deki yangınlarla ilgili son durum

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, sosyal medya hesabından yangınlarla ilgili son durumu açıkladı. Tugay, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

* "Karşıyaka Yamanlar'daki orman yangının söndürülmesi için seferber olan İtfaiye ekiplerimiz, Bayındır, Tire ve Menderes’te çıkan yangınlara da müdahale ediyor.

* Menderes ilçesi Şaşal ve Tahtalı Barajı çevresindeki ormanlık alanlar da alevlere teslim oldu. Çam ormanı olması nedeniyle alevler  hızla ilerledi. Tahtalı Barajı'nın su alma yapısını ve pompa istasyonunu tehdit eden yangının kontrol altına alınması ve tesisimizi etkilememesi için çok sayıda itfaiye aracımız ve personelimiz bölgede.

* Bayındır'da dün akşam saatlerinde başlayan yangında Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerine destek veren İtfaiye ekiplerimiz, 19 araç, 14 tanker ve 55 personel ile yangını kontrol altına almak için çalışıyor. 

* Tire’de bugün öğle saatlerinde ormanlık alanda çıkan yangın rüzgarın etkisiyle maalesef büyüdü. İtfaiye ekiplerimizi bölgeye sevk ederek yangın söndürme çalışmalarına destek veriyoruz. 

* Çeşme Alaçatı bölgesinde otluk alanda çıkan yangını ekiplerimiz kontrol altına aldı. Bölgede soğutma çalışmaları tamamlandı.

* Yamanlar yangınında Müyesser Turfan geçici erkek konuk evinden 19 kişi , yangından etkilenip tahliye edilen ailelerden 9 kişi toplamda 28 kişi İzelman yurtlarında kalmaktadır."

Karşıyaka'daki yangına müdahale gece görüşlü helikopterlerle sürüyor

Karşıyaka ilçesinde çıkan orman yangınına müdahale gece de devam ediyor. 

Yamanlar Karatepe mevkisinde önceki gün ormanlık alanda çıkan ve yerleşim yerleri ile sanayi sitesine sıçrayıp 3 mahallenin de boşaltılmasına neden olan yangına müdahale gün boyunca sürdü.

Havanın kararmasının ardından da süren çalışmalara gece görüşlü helikopter destek veriyor. Ekipler yangını kontrol altına almaya çalışıyor.

"Canımızı zor kurtardık"

Yerleşim yerlerine de sıçrayan yangında Bayraklı ilçesi Onur Mahallesi'nde evi yanan vatandaşlardan Elmas Çetin (68), tüm eşyalarının yandığını belirtip, canlarını zor kurtardıklarını söyledi. Çetin, "Her şey saniyeler içinde oldu. Evimden hiçbir şey çıkartamadım ancak canımızı kurtarabildik. Koşum, 'Evden çıkın, ev yanıyor' diye seslenince kızımla dışarıya çıktık. Hemen yakınımızdaki diğer evde oturan oğlum ve torunlarımı da dışarıya çıkardım. O sırada alevler evleri sardı. Çok bağırdım, koşup çevredekilerden hortum istedim hatta sesim kısıldı ama bir işe yaramadı. İki ev de alevlere teslim oldu. Gelip giden devlet yetkilileri var. Hasar tespiti yaptılar" ifadelerini kullandı.

"Çaresizliğin ne demek olduğunu iliklerimize kadar hissettik"

Evi yanan Ümit Çetin (35) ise şunları söyledi:

* "Yangında hem benim hem de kardeşimin evi yandı. Her şey dakikalar içinde oldu. Anca canımızı kurtarabildim. Yangın, evlerimizin bulunduğu bölgeyi iki taraftan sardı. Yakında oturan 2 yeğenimizi ve gelinimizi de evden çıkardık. Şükür ki can kaybı, yaralanma yaşamadık. Fakat 2 evden de kendi nefesimiz harici hiçbir şeyi kurtarmaya vaktimiz olmadı. Büyük bir felaketti. Allah herkesin yardımcısı olsun. Yangını önlenmesi biraz zordu, rüzgar ciddi manada ortalığı perişan etti. 

* İnsanın tek tesellisi can kaybının, kimseye bir şey olmaması oluyor. İsteğimiz, zarar gören herkesin en azından eski düzenlerine çok daha hızlı bir şekilde dönebilmeleri için bir şeyler yapılması. İnsanoğlunun çaresizliğinin ne demek olduğunu iliklerimize kadar hissettik. Allah, itfaiye ekiplerinden bin kere razı olsun. Kimsenin itfaiyeden şikayet etme gibi bir lüksünün olmadığını düşünüyorum. Bunu burada gördük. Hepsini kendi evleriymiş gibi söndürmeye çalıştılar."

Uşakta yangın ormana sıçradı

Uşak'ın Eşme ilçesinde otluk alanda başlayan ve ormanlık alana sıçrayan yangına havadan ve karadan müdahale ediliyor.

Dereli köyü yakınlarındaki otluk alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Rüzgarın da etkisiyle büyüyen yangın ormanlık alana sıçradı.

İhbar üzerine bölgeye arazözler ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yangına havadan da 1 helikopter ile müdahale ediliyor.

Karabükte'de yangın sürüyor

Karabük'ün Ovacık ilçesindeki orman yangınına müdahale sürüyor.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Bağcı, Karabük'ün Ovacık ilçesinde çıkan orman yangınına ilişkin, "Bu gece ormandaki enerjinin soğutulmasını ve ardından yangının kontrol altına alınmasını bekliyoruz" dedi.

Alınca ve Beydini köyleri arasında bulunan ormanlık alanda dün çıkan yangın nedeniyle bölgeye gelen Bağcı, burada incelemelerde bulunarak söndürme çalışmaları hakkında bilgi aldı. Bağcı, yaptığı açıklamada, dün 14.30'da başlayan yangına 205 personel, 71 kara aracı ve 2 helikopterle müdahalenin başladığını belirterek, çalışmaların gece de ara verilmeksizin devam ettiğini söyledi.

Bu gece planlamasını Vali Mustafa Yavuz ile yapacaklarını aktaran Bağcı, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın talimatı üzerine bölgedeki Orman Genel Müdürlüğü ile AFAD teşkilatının imkanlarını buraya seferber ettiklerini kaydetti. Bağcı, "Bu gece ormandaki enerjinin soğutulmasını ve ardından yangının kontrol altına alınmasını bekliyoruz." ifadesini kullandı. Yangının çıkış sebebiyle ilgili çok net tespit edilmiş bir neden olmadığını dile getiren Bağcı, "Yangın söndürme çalışması bittikten sonra daha net bir ifadede bulunabiliriz." dedi.

"Yakın yerleşim yerimiz olmaması sevindirici"

Karabük Valisi Mustafa Yavuz da dün Alınca köyü sınırlarında başlayan orman yangınının gece boyunca devam ettiğini, rüzgarın etkisine göre hareketlendiğini söyledi. Yangının engebeli, taşlık ve sert bir arazide olması nedeniyle zaman zaman müdahalelerde zorluklarla karşılaştıklarına işaret eden Yavuz, yangını söndürmek için fedakarca mücadele verildiğini kaydetti.

Yavuz, yangının 38 ila 40 hektarlık alanda etkisini devam ettirdiğini aktararak "Özellikle doğu ve batı kısmında yangın devam ediyor. O noktalarda arkadaşlarımız yol açmak suretiyle arazözler vasıtasıyla hortumları döşeyerek suyla müdahale ediyorlar. Karadan müdahalenin dışında iki helikopterimiz gün boyunca müdahale ettiler yangına. İki helikopterimiz havanın kararmasıyla çalışmayı sonlandırdılar. Hem havadan hem karadan müdahale ediliyor. Sevindirici taraf yakın bir yerleşim yerimizin olmaması, bu saate kadar bir cana zarar gelmemesi" diye konuştu.

Ormanların zarar görmesinin üzüntü verdiğini dile getiren Yavuz, gece boyunca yangının söndürülmesi için çalışmalara devam edileceğini belirtti. Yavuz, yangına ekipler tarafından topyekun müdahale edildiğini dile getirerek, yangının kısa sürede söndürülmesini temenni etti.

MSB: 13 helikopterle söndürme desteği sağlıyoruz

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), sosyal medya hesabından orman yangınlarıyla ilgili açıklama yaptı. MSB'nin paylaşımında şöyle denildi:

* "İzmir, Aydın ve Bolu’daki orman yangınlarını kontrol altına alabilmek için Türk Silahlı Kuvvetlerimize ait helikopterler, havadan yangın söndürme çalışmalarına destek sağlamaya devam ediyor.

* İzmir’deki yangını söndürme çalışmaları için 2 helikopter daha görevlendirilerek TSK’ya ait bölgedeki helikopter sayısı 8’e çıkartıldı. Şu an için toplam 13 helikopter ile İzmir, Aydın ve Bolu’daki yangınları söndürme çalışmalarına destek sağlamayı sürdürüyoruz."

Azerbaycan'dan yangın söndürme uçağı geliyor

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'in bugün yaptığı telefon konuşmasında Aliyev'in bir yangın söndürme uçağını Türkiye'ye tahsis ettiklerini söylediğini hatırlatarak, "Bu gece saat 23.00 itibarıyla halihazırda burada aktif görev yapan Be-200 model bir yangın söndürme aracı Adnan Menderes Havalimanı'na inmiş olacak" dedi.

Yumaklı, Aydın'ın Bozdoğan ilçesinde Örmepınar Mahallesi yakınındaki kriz merkezinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Aydın Bozdoğan, İzmir Karşıyaka Yamanlar bölgesi, Manisa Gördes, Bolu Göynük ve Karabük Ovacık'taki 5 aktif yangından Aydın dışındakilerin enerjisini düşürdüklerini ancak rüzgarın da etkisiyle bu bölgelerde değişiklikler olabildiğini söyledi. Aydın Bozdoğan yangınında iki farklı nokta olduğunu belirten Yumaklı, "Güney ve kuzey kanadı. Yaklaşık 9 kilometrelik bir hat yaptı. Orta alanlardaki büyük oranda kısımları hallettiler" dedi.

Bakan Yumaklı, İzmir Yamanlar'daki yangında gün içinde değişmekle birlikte 3 uçak, 15 helikopter, 60 arazöz ve 390 personelin çalışmaya devam ettiğini, Aydın'da da 7 uçak 15 helikopter, 62 kara aracı ve yaklaşık 368 personelin görev aldığını, bunların yanı sıra valiliklerin, diğer kamu kuruluşlarının ve yerel yönetimlerinin desteklerinin olduğunu kaydetti.

"4'ünün enerjisi düşürülmüş vaziyette"

Gün içinde 3 farklı yangın daha başladığını ifade eden Yumaklı, şu bilgileri verdi:

* "Bir tanesi İzmir Menderes'te baraj yanında. 6 uçak, 4 helikopter, 22 kara aracı ve 160 personel görevlendirdik. Bütün bunlar bizim güçlerimizin de bölünmesine sebep oluyor. Arkadaşlar buradaki yangının enerji nakil hattı kaynaklı olduğunu tespit ettiler. 16.45'te başladı, 16.55'te ilk müdahale yapıldı. Şu anda da müdahale sürüyor. Biz de buradan tekrar İzmir'e gideceğiz. 

* İkinci yangın Uşak Eşme'de başladı 13.19'da. 13.30'da müdahale edildi. Ormanlık alanda başladı, burada da 3 helikopter, 14 arazöz, 79 da personel görevlendirildi. İzmir Karaburun, bundan 15-20 dakika önce bunun da ihbarı yapıldı. Buraya da arkadaşlarımız şu anda planlamalarını yapıyorlar. Sonuç itibarıyla 6 ile başlamıştık, Muğla Milas (yangını) kontrol altına alındığı için 5'e düşmüştü. Şu anda 8 aktif yangınımız var. Bunlardan 4'ünün enerjisi düşürülmüş vaziyette. Çalışmalar devam ediyor. Gece boyu devam edecek."

Kaynak: Anadolu Ajansı