Aksaray açıklamasında şu ifadelere yer verdi, “Yeni Sağlık Bakanı atandığında, ilettiğimiz acil taleplerimizden biri, birinci basamağı güçlendirecek adımlar atmasıydı. Bizler bu konuda iyileştirme çalışmaları yapmalarını beklerken, bakanlık bürokratlarının Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği ismiyle bir eziyet yönetmeliğinin taslağı ile karşılaştık. Bu taslak, maalesef, hekim bağımsızlığını tehdit eden, koruyucu hekimliği geri plana atan, çalışma barışını bozan, aile sağlığı çalışanlarının haklarını gasp eden, güvencesizliği doğuran bir eziyet yönetmeliği taslağı idi ve hepinizin yakından bildiği üzere, büyük tepkiyeneden oldu.  

Yönetmeliğin bu haliyle, toplum sağlığına katkıda bulunmayacağı gibi, sağlık çalışanlarının sorunlarını artıracağı tartışmasızdır. Bu yönetmeliği kabul etmemiz mümkün değildir. Bu aykırılıklara ve çalışanlara rağmen bu yönetmelik çıkarılamaz, çıkarılsa bile hayata geçirilmesine karşı hukuki ve fiili mücadele yürüteceğimizin bilinmesini isteriz.

Sağlık sisteminde yapılacak değişiklikler çalışanların ve sağlık emek-meslek örgütlerinin görüş ve önerileri alınarak hazırlanmalıdır ve değişiklikler, toplumun sağlığını korumayı ve sağlık çalışanlarının hak kayıplarını ortadan kaldırmayı hedeflemelidir.

Halkın sağlığını koruyan, geliştiren, hekimlerin ve tüm sağlık çalışanlarının mesleki bağımsızlığının olacağı ve istekle çalışacağı, ülkemizin ihtiyacı olan bir birinci basamak sağlık hizmeti programını hayata geçirmek hiç de zor değildir. Taleplerimiz, ülkemizin insan ve maddi kaynaklarıyla rahatlıkla karşılanabilir ve sağlık sistemindeki pek çok sorunu çözebilir”

Sağlık Bakanlığı’na acil çağrımız…

Aksaray açıklamasına şöyle devam etti, “Sağlık Bakanlığı’na acil çağrımız; hekimlere ve sağlık çalışanlarına maddi kayıplar ve iş güvencesizliği getiren, halkın sağlığına katkısı olmayan yönetmelik değişiklikleri yapmaktan vazgeçmesi, kolay, erişebilir birinci basamak sağlık hizmetleri ve koruyucu hekimlik uygulamalarını planlamak üzere uzun yılların bilimsel birikimine sahip Türk Tabipleri Birliği ve alanla ilgili sağlık emek-meslek örgütleriyle işbirliği içinde çalışmasıdır.

Türk Tabipleri Birliği ve sağlık emek-meslek örgütleri, bu eziyet yönetmenliğine karşı birlikte mücadele ederek haklarımızı kazanacağımızın ve daha iyi bir birinci basamak sağlık hizmetinin hayata geçirilmesini sağlayacağımızın bilinciyle; 19 Ekim 2024 Cumartesi 13.00’te, Ankara Anıt Park’ta bir miting düzenlemiştir.   Eskişehir-Bilecik Tabip Odası olarak, halkın sağlık hakkı ve hekimlerin ve sağlık çalışanlarının hakları için biz de mitinge katılacağız. Tüm meslektaşlarımızı, sağlık çalışanlarımızı ve halkımızı mitinge katılmaya davet ediyoruz”
 

Muhabir: Hatice Esin Kırnalı