Akar açıklamasında şu ifadelere yer verdi, “Eskişehir’de toplamda yaklaşık bin 50 civarında temizlik personeli istihdam edilmesi konusunda bir kontenjan verilmiş ama baktığımızda ücretlerin düşük olması, yarı zamanlı çalışıyor olmak ve sosyal güvence olmamasından kaynaklı neredeyse bu başvuru üçte iki oranında şu anda ihtiyaçlar karşılanamamış durumda görünüyor. Bunu değiştirmek için sahadaki durum ile ilgili Çalışma Bakanına genel başkanımız vasıtasıyla bu durum bildirildi. Çalışma süresinin düşük olması, ücretin düşük olması ve sosyal güvence olmamasının insanların bu işe başvuru yapmaktan geri durduğunu gösterdi şeklinde bir rapor sunuldu. Çalışma Bakanlığı da bir iyileştirme yapacaklarını söyledi. Ancak en son Milli Eğitim Bakanımızın açıkladığı 30 bin temizlik personelinin hangi şartlarda, hangi kapsamda ne şekilde alınacağını açıkçası bilmiyoruz. Sadece şu anda 30 bin temizlik personeli alınacak dendi. Bu İşkur üzerinden mi, tam zamanlı mı, bir ödenek aktarımı yapılacak mı? Yani nasıl bir yöntemle alım yapılacağını açıkçası bilmiyoruz. Bildiğimiz bir gerçek var, okulların şu an çok acil bir şekilde temizlik personeline ihtiyacı olduğu”

Akar, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın yapacağı 30 bin personel alımı, Bakanlığın açıklamasına muhtaç duruyor. Çünkü detayının ne şekilde olacağını, hangi şartlarda istihdam edileceğini bilmiyoruz. Biz Eğitim Bir-Sen olarak okul bazlı ödeneklerden yanayız. Yani bir yılda çalıştıracağı personeli okul kendisi bulsun. Bütçesi okula gelsin. Bu sistem şunu kazandırır, okullar açılamadan bu ödenekler gönderilir okul kendi hazırlığını yapacak şekilde personelini istihdam eder ve personel de okullar açılmadan önce işinin başına geçer. Okullar açıldığından beri herkes kendi yarasını kendi sarmakla meşgul. Açıkçası bunun yerine böyle kalıcı bir sistem çok daha faydalı olur düşüncesindeyim. Sistem ne olursa olsun, isim ne olursa olsun hakikat şudur ki, okulların şu anda ciddi bir şekilde temizlik personeline ihtiyacı var. 

Güvenlik personeli ihtiyacı da var

Sadece temizlik personeli de değil, güvenlik personeli  de aynı şekilde. TYP kapsamında vardı ama şimdi bu kapsamdan çıkartıldı. Sadece temizlik personeli alabiliyorsunuz diyor önceden güvenlik personeli de vardı. Özellikle okulların giriş çıkışlarının kontrolünde, öğrenci ve öğretmenler dersteyken güvenliğin sağlanmasında, gelenin gidenin kontrol edilmesinde bu anlamda güvenlik personeli de önemli

Okullar temizlik için sponsor arıyor

Akar, “Şu anda bütçesi bunu karşılayabilecek okullar kendi bütçeleri ile temizlik işlerini yürütüyorlar. Kaynakları olmayanlar kendileri bu işin çözümünü arıyor, sponsor arıyor, ihtiyacı olduklarını söylüyorlar. Şu anda temizlik personeli konusunda okulların çok ciddi bir personele ihtiyacı var. Şu anda gönderilen personeller de ihtiyacı tam anlamıyla karşılayacak kadar yeterli sayıya sahip değiller” şeklinde konuştu. 
 

Muhabir: Beste Temel