Coğrafi, tarihi, kültürel ve ekonomik özellikler; bir bölgenin diğer bir bölgeye olan benzerliğini belirlemek için kullanılan önemli parametrelere örnek oluşturuyor. Yapay zeka, bu çeşitliliğin içerisinden belirli unsurları seçerek Türkiye'deki illerin birbiriyle karşılaştırılmasına yardım ediyor.

Eskişehir, Afyonkarahisar'ın 'ikiz' şehri olarak yapay zeka tarafından belirlendi. Bu ikizliği destekleyen sebepler, her iki şehrin fiziki, tarihi ve kültürel özellikleri oluşturuyor.

Afyon’un Eskişehir ile 'ikiz' şehir olarak belirlenmesinin başlıca nedenleri şöyle;

Afyonkarahisar ve Eskişehir, coğrafi konumları ve doğal özellikleri bakımından birbirine benzerlik gösteriyor. Aynı zamanda, bu iki şehrin tarihi ve kültürel kökenleri Frigyalılar, Romalılar, Selçuklular ve Osmanlılar gibi eski uygarlıkların izlerini taşıyor. Bu benzerlikler, Eskişehir'in Afyonkarahisar'ın 'ikiz' şehri olarak belirlenmesini sağlıyor.

Afyonkarahisar ve Eskişehir arasındaki söz konusu benzerlikler; konumları, coğrafi özellikler, tarihi mirasları ve kültürel değerleri, ekonomik aktiviteleri, eğitim kurumlarının varlığı ve turizm potansiyelleri gibi çeşitli alanlarda yoğunlaşıyor.

Kaynak: Haber Merkezi