Ülke genelinde yaşanan sarsıntılar tüm kentlerin deprem riskinin ne kadar yüksek olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. AFAD'ın yayımladığı Türkiye Deprem Risk Haritası'na göre Afyonkarahisar, 1., 2. ve 3. derece deprem riski taşıyan bölgeler arasında yer alıyor.

Afyonkarahisar'da yaşayanların deprem riskini azaltmak için bu önlemlere dikkat etmesi önemlidir.

-Binalarda depreme dayanıklı yapı malzemeleri kullanılmalıdır.

-Binalarda deprem güçlendirme çalışmaları yapılmalıdır.

-Halkın deprem konusunda bilinçlendirilmesi gerekmektedir.

-Deprem anında yapılması gerekenler konusunda bilgi sahibi olunmalıdır.

-Deprem çantası hazırlanmalıdır.

-Deprem sırasında güvenli bir yere sığınmak için plan yapılmalıdır.

Afyon fay hattı var mı?

Afyonkarahisar, Güneybatı Anadolu'nun aktif tektonik bölgesinde yer almaktadır. Akşehir-Simav Fay Sistemi (ASFS), bölgenin en aktif fay sistemlerinden biridir ve yüksek deprem riski taşımaktadır.

Afyon’da son yıllarda en büyük deprem 3 Şubat 2002 yılında Sultandağı merkezli ve 6 buçuk şiddetinde meydana gelmiştir. Bu deprem Afyon’da büyük can ve mal kayıplarına sebep olurken Afyon’un deprem riskini de gözler önüne sermektedir. Bu nedenle her zaman depreme hazırlıklı olunmalı ve sağlam binalar inşa edilmelidir.

Türkiye'de yaşanan deprem felaketlerinin nedenleri, devletin ve yerel yönetimlerin eksiklikleri kadar, halkın deprem konusunda yeterli bilgiye ve bilince sahip olmamasıyla da ilişkilidir. Bu durum, felaketin sonuçlarını daha da ağırlaştırmaktadır.

Kaynak: Haber Merkezi