Evde bitki ve çiçek yetiştirenlere yönelik birçok hususa dikkat edilmesi gerekmektedir. Çiçeklerin hayatta kalıp, sağlıklı bir şekilde büyümesi için gereken ışık, su, toprak ve gübre düzeylerinin doğru bir şekilde belirlenmesi kritik öneme sahip. Her bitkinin kendine özel bir bakım rotası olduğunu göz önünde bulundurarak, çiçeklerinizi iyice tanımanız ve onlara ilgi göstermeniz büyük bir önem taşıyor. Örneğin, doğal olarak güneş ışığında yetişen bitkiler, gölgeli alanlarda büyüyen bitkilere kıyasla daha fazla güneş ışığına ihtiyaç duyarlar. Benzer şekilde, su seviyesi yüksek bitkiler, kuraklık koşullarına karşı dirençli olan bitkilere kıyasla daha fazla sulanma gerektirirler. Peki ya solmaya başlayan çiçeklerinizi nasıl canlandırabilirsiniz? İşte karşınızda bu sorunu çözmeye yönelik etkili bir öneri.
Çiçek bakımında sıklıkla karşılaşılan en büyük sorunlardan biri çiçeklerin cansızlaşması ve solmaya başlamasıdır. Bu durum karşısında çıkmaza giren çiçek severler için iç açıcı bir yöntemleri paylaşacağız.
Çiçekleriniz hızla büyüsün
Evde bitki ve çiçek yetiştirme konusunda en sık karşılaşılan problemlerden biri de bitkilerin yavaş büyümesidir. Bu sorunu ortadan kaldırmak için yeni metotlarımız var. Mutfakta sıklıkla kullanılan kuru maya, çiçekler için de etkileyici sonuçlar sunar. Kuru maya, bitkilerinizin canlı ve sağlıklı görünmesine yardımcı olur. 3 litre suya bir yemek kaşığı kuru maya ekleyip karıştırın ve bu suyu çiçeklerinizi sularken kullanın. Ancak bu suyun bitkilerinizin yapraklarına değmemesine dikkat edin, suyu doğrudan toprağa sıkmalısınız.
Çiçeklerin açması için yöntemler
Bitki ve çiçeklerinizin hızlandırılmış büyümesini sağlamak için başka bir etkin yöntem ise haşlanmış sebze suyunu kullanmaktır. Sebzelerin haşlandığı su soğuduktan sonra bitkilerinizin üzerine dökülür ve onların vitamin ihtiyaçlarını karşılar. Ayrıca sulama işlemi sırasında çeşme suyunun kullanılmaması tavsiye edilir. Çeşme suyunun insanlara ve hayvanlara zarar verebileceği gibi çiçekler için de zararlı olabileceği unutulmamalıdır. Çiçeklerinizi sularken kireçli su yerine içme suyu kullanmanız, bitkinizin sağlığı açısından önemlidir.
Açmayan çiçeğe maden suyu etkisi
Ayrıca çiçeklerinize maden suyu da verebilirsiniz ancak bazı noktalara dikkat etmeniz gerekmektedir. Her sulama esnasında bitkilerinize maden suyu verilmemeli, yaklaşık iki ayda bir sulama işlemi sırasında maden suyu eklenmelidir. Sulamadan önce maden suyu iki gün boyunca ağzı açık olarak bekletilmelidir ki asidi azalsın. Sonrasında dinlendirilmiş maden suyunu iki ayda bir bitkilerinize verebilirsiniz. Ancak not düşmekte fayda var, maden suyu miktarının bir fincandan fazla olmaması gerekmektedir.