Balıkesir’in Yeşilçomlu Mahallesi'nde gerçekleştirilen 100 dönümlük ceviz ağaçlandırması, yılda 10-12 tonluk ceviz üretimi ve yaklaşık 1 milyon Türk Lirası gelir sağladı. Bandırma ilçesinin diğer mahallelerine de yayılan ceviz ağaçlandırmaları ile birlikte, Bandırma'da yılda 16 milyon Türk Lirası gelir elde edildi.

Ağaçlandırma çalışmalarından duydukları memnuniyeti ifade eden Yeşilçomlu ve Mahmubeler mahalleleri sakinleri, bu memnuniyetlerini Balıkesir Orman Bölge Müdürü Kemal Kayıran, Bandırma İşletme Müdürü Faruk Tuna Yüksek ve ağaçlandırma sürecinde önemli katkısı olan Şube Müdürü Halil Karademir'e bildirdi.

Balıkesir Orman Bölge Müdürü Kemal Kayıran ise, "Kırsal kesimdeki vatandaşlarımıza bu şekilde yardımcı olabilmek ve yaptığımız ağaçlandırma çalışmalarından yurttaşlarımızın gelir elde etmesi bizi oldukça memnun etti. Yaklaşık 10 hektarlık bir alanda, bin 500 adet ceviz ağacı dikilmiştir. Yıllık ortalama yaklaşık olarak bir buçuk milyon TL kazanç sağlanmıştır. Bandırma genelinde, yaklaşık olarak 9 köyde zeytin ağaçlandırması yapılmış. Ve 350 milyon TL civarında bir ceviz, zeytin ve kestane geliri elde edilmiştir. Balıkesir genelinde 238 mahallede 1682 hektar alanda 522 bin gelir getirici ağaç dikilmiştir. Bunların içinde ağırlıklı olarak zeytin, kestane, ceviz, hünnap ve diğer türler bulunmaktadır" dedi.

Ağaçlandırma çalışması, Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Bandırma Orman İşletme Müdürlüğü'nün 1998 ile 2000 yılları arasında hayata geçirdiği "Gelir Getirici Tür Ağaçlandırmaları" projesi kapsamında gerçekleştirilmişti. Proje, Bandırma'ya bağlı Çakıl, Mahmubeler, Emre ve Yeşilçomlu mahallelerinde zeytin, ceviz, kestane, fıstıkçamı ve badem fidanları dikilmesini kapsıyordu.

Ağaçlandırma çalışmaları sonucunda bölgelerinde meyve üretimi yapabilen tarım faaliyetleri gerçekleştiren halkın yüzü güldü.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı