Kurban Bayramına sayılı günler kala vatandaşlar bıçaklarını biletmeye başlarken, bunun için motorlu makineler yerine sadece özel taş ve eğe kullanan bıçakçı Fahrettin Yüzekaya "Bıçağın daha uzun süre keskin kalması ve çeliğini kaybetmemesi ancak eğe ile mümkün, bu sebeple bu yöntemi tercih edenlerin sayısı artıyor" dedi.

Vatandaşın tercihi taş ve eğe

Bıçak bilenmek için kullanılan motorlu makinelerinin yaygın olmadığı eski günlerde, köylerden kentlere kadar tercih edilen taş ve eğe ile bileme sistemi, artık yol olmaya yüz tuttu. Makine ile bilenme çağında eğe ile bilenmesi pek çok yaygın değilse de, faydalarını bilen vatandaşlar hala bunu tercih ediyor. Bıçağın suyunu kaybettirmeden, ancak fazla zaman ve yüksek emek sarf edildikten sonra ortaya çıkan bilenmiş bıçakların, makine ile bilenen bıçaklarından daha kalıcı ve keskin olduğu belirtiliyor. Eskişehirliler, bu yıl Kurban Bayramından önce bıçaklarını eğe ile bilenmesine daha fazla yöneldiği kaydediliyor.

Bıçak fiyatlarında zam yok

Ülke genelinde yaşanan ekonomik krizi nedeniyle birçok sektörde zam yapılması söz konusuyken bıçakçı Yüzekaya, enflasyona rağmen bıçak sektörünün geçen seneye göre hiç fiyat farklığı getirilmediği belirtti. Yüzekaya, “Geçen seneye göre fiyatta her hangi bir değişiklik yok. Zam yapmadık. Geçen sene 40 liraya verdiğimiz bıçak, bu sene de 40 liraya veriyoruz. Normalde yaşadığımız zorluklar nedeniyle zam yapmamız gerekiyor, ama biz vatandaşları düşündük. Karımızdan indirerek onları hizmet ediyoruz. Piyasada birçok fiyatta bıçak bulunur. Ancak kurbanlık kesimi için bizden vatandaşlara tavsiye, en az 40-70 lira arasında bulunan bıçaklarını tercih etsinler. Çünkü öbür türlü bıçaklar et kesimi için uygun olmayabilir” diye anlattı. 

Editör: Haber Merkezi