Prof. Günay son olarak Eskişehir’de öldürülen kadının ardından büyük tepki gösterdi. Günay, “Kadın cinayeti veya kadına karşı şiddet haberleri güncel haberler içinde yer alıyor, ama bu toplumsal sorun giderek büyüyor. Biz basına yansıyanların farkında oluyoruz. Oysa yaşanan dram çok daha derin. Daha iki gün önce basına yansımayan ama yaşanan bir drama şahit oldum. Eşi tarafından şiddet görmüş bir hanım ile görüştüm, yardımcı olmaya, destek olmaya çalıştım. Öznur Sazlar, eşi tarafından 15 yerinden bıçaklanmış, hastanede yatıyor. 4.5 yaşında çocuğu var. Eşi cezaevinde şimdilik, hukuki süreci de takip edeceğim, bu canilerin gerekli cezayı alması gerekiyor. Burada insan hayatından bahsetiyoruz. Allahın verdiği hayatı almaya kimsenin hakkı yok. Adalete güveniyoruz, bu caniler hak ettikleri cezayı alacak.” şeklinde açıklamada bulundu.

HER BİRİ BİR HAYAT

Prof. Günay “2019 yılının ilk altı ayında Türkiye’de 214 kadın, sırf Haziran ayında 40 kadın öldürüldü.  Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) 2019 Küresel Cinayet Raporu’na göre 2017’de dünya genelinde her bir saatte 6 kadın eşleri, sevgilileri ya da aile üyeleri tarafından öldürüldü. Kadınların ve genç kızların cinsiyete bağlı öldürülme oranlarının incelendiğinde 2017’de 87 bin kadın kasten öldürüldü, bu rakam 2012’de 48 bindi. Sanki normalmiş gibi hem dünyada hem de ülkemizde istatistik verilerini takip ediyoruz. Bu insanların her biri bir hayat, bireylere hayat veren birer hayat. Bu kadınlar sözde en güvendikleri, hayatı paylaştıkları kişiler tarafından öldürülüyorlar.” dedi.

BU ERKEK ŞİDDETİ

Prof. Günay “Cinayetlerin temelinde şiddet ve saldırganlık eğilimlerinin etkisi var yani erkeklerde saldırganlık eğilimi birikerek bir şekilde gelişerek cinayet eylemlerine dönüşüyor. Yapılan akademik çalışmalarda Türkiye’de son on yılda işlenen kadın cinayetlerinin en yaygın nedeni “tartışma”, ikinci olarak “boşanma ve ayrılma talebi” yer almaktadır. Bu psikolojik bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Hasta ruhlu erkek, kültür ve biyolojik yapısı aracılığı ile kadın üzerinde hakları olduğunu düşünmekte ve kadının hayatına istediği gibi hükmedeceğine inanmakta, zamanla öldürücü eğilimlere yönelmektedir. Bilinenin aksine ekonomik nedenler kadın cinayetlerinin niceliği bakımından son sıralarda yer almaktadır. Nedeni ne olursa olsun başka bir insanın hayatına kast kabul edilmez.” şeklinde açıklamada bulundu.Prof. Günay “Tüm canlılara karşı şiddetin önlenmesi ancak erken yaşlarda eğitim ile başlar. Zamanla toplumsal zihniyet değişimine evrilir ve sorunları şiddetle değil, iletişim ve uzlaşma ile çözme becerilerine dönüşür.” dedi.

Editör: Haber Merkezi