29 Ekim Cumhuriyet Bayramı olması dolayısıyla her yıl olduğu gibi bu yıl da “Cumhuriyet Yürüyüşü” gerçekleştirildi.  Atatürkçü Düşünce Derneği öncülüğünce düzenlenen “Cumhuriyet Yürüyüşü” için binlerce vatandaş Atatürk Caddesi Adalar mevkii girişinde bir araya geldi. Soğuk havaya rağmen Ellerinde Türk Bayrakları ve Atatürk fotoğrafları bulunan Eskişehirliler, “Ne Mutlu Türküm Diyene, Mustafa Kemal’in Askerleriyiz”,”Şehitler ölmez vatan bölünmez” sloganları ve çalınan marşlarla yürüyüşe başladı.  İki Eylül Caddesi güzergahından Vilayet Meydanı’na kadar yürüyen Eskişehirlilere çevreden geçen vatandaşlarla da alkışlarla destek verdi.

Öte yandan vatandaşların oluşturduğu kortej emniyet mensuplarının kontrolü altında ilerledi. Yürüyüş güzergahında bulunan her sokak başında onlarca polis görev aldı. Vilayet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı önünde yürüyüşe son veren vatandaşlar burada saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okudu.  Gerçekleştirilen yürüyüşe CHP Milletvekili Cemal Okan Yüksel,  Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Tepebaşı Belediyesi Başkanı Ahmet Ataç, Odunpazarı Belediyesi Başkanı Kazım Kurt,  Han Belediye Başkanı Erdal Şanlı, Mahmudiye Belediye Başkanı İshak Gündoğan, CHP İl Başkanı Sinan Özkar, çeşitli sivil toplum örgütü temsilcileri ve binlerce vatandaş katıldı. Programa Bando-EsEs de büyük katkı sağladı. Bando EsEs’in çaldığı marşlar hep bir ağızdan söylendi.

DEMOKRASİ KENTİ

Sivil Toplum Kuruluşları adına açıklama yapan Atatürkçü Düşüncü Derneği Şube Başkanı Azmi Kerman, “Türkiye’yi son dönemde yörüngesinden çıkarmak isteyenler var. Türkiye’yi orta çağ karanlığına sürüklemek isteyen kafalar var. Türkiye’yi Atatürk çizgisinden uzaklaştırıp Ortadoğu karanlığına çekmek isteyenler var. Türkiye’de adalet kavramı maalesef çöpe atılmıştır. Türkiye mutlaka ulusun egemen olduğu günlere geri gelecektir bunu hep birlikte başaracağız” dedi. Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ise “Bugün Türkiye’nin çağdaş, demokrat ve uygar bir toplum olmasının temeli atılmıştır. 94 yıldır daha büyük coşkularla kutladığımız Cumhuriyeti sonsuza kadar yaşatmak bizlerin birinci görevidir. Eskişehir Cumhuriyet’in, aydınlığın demokrasinin kentidir” dedi.

DEVRİMLERE İHTİYAÇ VAR

 Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, “15 Temmuz şunu göstermiştir. Bu ülkenin ne tarikatlara, ne şeyhlere ihtiyacı var. Sadece ve sadece Atatürk’ün devrimlerine ihtiyacı var” diye konuştu.   Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, coşkulu kalabalığa seslenerek,  “Cumhuriyet şehri Eskişehirliler sizlerle gurur duyuyorum. Bugünkü kalabalık bir başka kalabalık.  İnanıyorum ki Eskişehir demokrat, laik ve Atatürkçü Eskişehir’in termik santrallerle kenti kirletmeyecekler. Sizi su rezervleriyle kavuşturmak için yaptığımız çalışmalar bazı iktidar mensubu seçilmiş ve seçilmemiş bürokratlar tarafından engellenmeye çalışılıyor. Onları da böyle protesto edeceğinize inanıyorum.  Sizler yüz akısınız başınız dik. Gençler için mükemmel bir Eskişehir bırakacağız”  diye konuştu. Konuşmaların ardından vatandaşlar marşlar söyleyerek alandan ayrıldı. (Kaan Özcan) 

Editör: Haber Merkezi