GECEKONDU ÖNLEME BÖLGESİ

Ziyarette vatandaşların sorunlarını dinleyen Başkan Kurt, kendisine yönelten soruları cevapladı.  Toplantıya Erenköy’de yaşanan imar sorunu damga vurdu. Erenköy Mahalle Muhtarı Abdil Bulut’un da yer aldığı toplantıda Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Erenköy’ün imar problemleri ve TOKİ ile ilgili açıklamalar yaptı. Erenköy’ün yıllardır hizmet almadığını belirten Başkan Kurt,“Bizim yönetime geldiğimiz 2014’den bu yana çözülemeyen sorunların yine aynı noktada olduğunu görüyoruz. İmar sorunu çözülürse Erenköy’ ün bütün soruları çözülür. Burada mahallenin büyük bir bölümü Karapınar 2. Etap adı altında TOKİ tarafından gecekondu önleme bölgesi olarak ilan edilmiş” dedi.

YANLIŞTA ISRAR EDİYORLAR

Başkan Kurt da sonra şu görüşlere verdi, “TOKİ, bu bölgelerde mülkiyeti ve imarı ben düzenleyeceğim siz karışmayın demiş, kanunen bu mümkün. TOKİ’ de o 775 sayılı gecekondu önlemenin kanunen yetkisini kullanarak Karapınar’ın 1. Etabı bitti biliyorsunuz tamamlandı. Onun devamında Huzur, Erenköy’ ün bir kısmı ve Karapınar’ın da bir kısmı olmak üzere 50 hektara yaklaşık yani bizim 500 dönüm civarında bir alanı gecekondu önleme bölgesi olarak ilan etmiş. Şu anda hala yetki TOKİ’de, TOKİ burada bizim gönderdiğimiz planları onaylayıp evet başlıyoruz, biz bu inşaatı yapıyoruz diyecek ya da ben yapmıyorum kardeşim vazgeçtim ne haliniz varsa görün diyecek. Yetkiyi de belediyelere devredecek. Bu aşamada TOKİ bu yetkiyi vermeme ya da orayı yapmamada ısrar ediyor, daha doğrusu yapıp yapmama konusunda bir karar vermiş değil.”

HAK KAYBI YAŞANIR

TOKİ’nin Erenköy ile ilgi karar ve yetkiyi 2012 yılında aldığını belirtenbaşkan Kurt, o tarihten itibaren de belediyelerin bu sorununun çözümü için yapacağı bir şeyin kalmadığını söyledi. Geçmiş dönemde Odunpazarı Belediyesi’nin TOKİ ile protokol yaptığını anlatan Başkan Kurt, konuşmasına şöyle devam etti: “Biz de o protokole göre planları yaptık gönderdik. Beğenmedim projeleri, şurasını düzeltin de diyebilir, demediği için de Erenköy’ün imar işi muallakta kalıyor. Muhtar ve bir kısım Erenköylüler de; bizim TOKİ’ deki gecekondulaştırma bölgesi dursun, sen bu tarafı yap, diyor. Biz bu tarafı oradan ayrı yapar isek hak kaybınız oluyor. Bölüm bölüm imar planları yaparsak, her bölüm için sosyal donatılar dediğimiz dini alan, spor alanı, yeşil alan gibi yerleri ayırmamız lazım. Bunu ayırdığımız zaman da arsa küçülüyor. Dolayısıyla da vatandaşın hakkı küçülüyor. O nedenle bekliyoruz. Bu beklemeler devam ederken TOKİ’ye de ısrarla yazılar yazdık. Yapmıyorsan yetkiyi bize ver dedik, çünkü bizim elimizde hazır planlar, projeler var.” 

Editör: Haber Merkezi