Eskişehir Valiliğinin almış olduğu kararla15 gün süresince açık alanlardaki etkinliklerin yasaklanmasıyla ilgili tartışmalar sürüyor.

Alınan kararla birlikte 12-15 Mayıs tarihlerinde yapılması planlanan şehrin en büyük festivali olan Anadolu Fest gerçekleştirilemezken, kamuoyundan farklı tepkiler geldiğine tanık oluyoruz.

Teoman, Can Bonomo, Haluk Levent, Levent Yüksel, Emre Aydın, Hayko Cepkin, Gazapizm ve Yeni Türkü gibi sanatçıların sahne alacağı festivalin iptal edilmesi sonrasında kamuoyu ikiye ayrışmış durumda…

Büyük bir çoğunluk alınan kararı yaşam tarzına müdahale, temel hak ve özgürlüklerin kısıtlanması olarak nitelendiriyor.

Karardan memnun olanlar da yok değil. Bu noktada özellikle BBP ve Yeniden Refah Partisi kurmayları, kararı desteklediklerini yapmış oldukları açıklamalarla en net bir biçimde ortaya koyan siyasi partiler oldular.

Bu noktada kim haklı kim haksız takdir sizlerin efendim.

***

Ne var ki alınan kararla mağdur edilen kişi ve kuruluşlar olduğunu da unutmamak lazım. Karar doğru veya yanlıştır…

Ne var ki zamanlamasının yanlış olduğu muhakkak.

Daha önce de ifade ettiğimiz üzere: Aylar öncesinden planlaması yapılmış, biletleri satılmış bir festivali 3 gün kala yasaklayarak vatandaşlar başta olmak üzere organizasyona doğrudan ya da dolaylı hizmet verecek olan işçisi, aşçısı, emekçisi, turizmcisi ve haddizatında pek çok kişinin mağdur edilmesini anlayabilmek mümkün değil.

***

Süreç bu şekildeyken tartışmaları daha da alevlendirecek bir gelişme daha yaşandı.

Açık alanlardaki etkinlik yasağına rağmen Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) kampüsünde Kültür Festivali düzenlendi.

Üniversitenin resmi internet sitesinde konuyla ilgili yapılan duyuruda “Rusya, Nijerya, Ürdün, İran, Endonezya, İspanya, Ukrayna, Filistin ve Yemen’den uluslararası öğrencilerin kültürlerinin ve Türk kültürünün tanıtıldığı etkinlikte katılımcılar, dünya mutfaklarını, danslarını, sokak oyunlarını ve müziklerini deneyimleme fırsatı buldu" açıklamasında bulunuldu.

Bu gelişme sonrasında şimdi hemen herkesin aklında tek bir soru var: Valilik tarafından alınan yasaklama kararına rağmen söz konusu festival nasıl yapıldı?

***

Bu arada bir yetkilinin, konuyla ilgili İHA muhabirinin 'Bu etkinlik Eskişehir Valiliği'nin yasağı çerçevesinde değil mi?' sorusuna karşılık "İlgili arkadaşlar vali yardımcısı ile görüşmüşler, halka açık olmadığı için mahzuru olmadığı belirtilmiş" açıklamasında bulunduğunu öğrendik.

Oysa ilgili Valilik kararında net bir şekilde ‘açık alanlardaki’ her türlü etkinlik yasaklanmıştı.

Yaşananlar Valiliğin yasaklama kararının ne derece samimi olduğu tartışmalarını da beraberinde getirdi.

Bir kamu kurumunun almış olduğu yasak kararının başka bir kamu kurumu tarafından delindiği ya da buna seyirci kalındığı yönündeki eleştiriler bir biri ardına gelmeye başladı.

Hal böyle olunca da yaşanılanları çifte standart olarak değerlendirerek alınan kararın kişilerin yaşam tarzına müdahale olarak nitelendirenlerin sayısı artmış durumda.

Ne diyelim?

Yorum sizlerin…

Bendeniz yarın yine buradayım.

Beklerim efendim…

GÜNÜN SÖZÜ:

Şu geniş dünyaya sığmayan gönül, şimdi bir odaya kapandı kaldı.

  • AŞIK VEYSEL