FATURALAR İKİ KAT ARTTI

Üretim yapan çiftçiler, bu ay gelen elektrik faturasının şokunu yaşıyor. Dolar kuru fırsatçılarının perişan ettiği çiftçiler, üstüne bir de elektrik faturasının zamlı gelmesiyle üretim yapamaz duruma geldi. Geçen ay 32 günlük gelen fatura bu ay 24 günde gelirken, ödeme miktarının 2 katına çıkması çiftçiyi kara kara düşündürdü. Yetkililerden destek bekleyen çiftçiler, seneye ekim yapmak ile yapmamak arasında kaldıklarını ifade ettiler.

KARA KARA DÜŞÜNÜYORUZ

Üreticilerden Faruk Doğruparmak, seneye karşılaşacakları masraflar sebebiyle üretim yapmamayı düşündüklerini söyledi. Yaşadıkları sorunlara bir çözümün bulunmasını isteyen Doğruparmak, "Geçen ay gelen fatura ile bu ay gelen fatura arasında 2 kat fark var. Geçen ay 32 günlük bir fatura gelmiş, bu ay 24 günlük bir fatura gelmiş. Geçen ay bin lira gelen fatura, bu ay 2 bin küsur gibi bir fatura olmuş. Neden bu kadar zamlı geliyor? Biz bunun açıklamasını istiyoruz. Duruma bir an önce bir çare bulunmasını istiyoruz" dedi.

ÜRETİCİNİN SIKINTISI BÜYÜK

Ziraat Mühendisi ve aynı zamanda üretim yapan Ali Turan, yüzde 100'ü aşan bir elektrik faturası artışıyla karşı karşıya kaldıklarını aktardı. Turan, "Şu an dar bir açıdan bakabiliyoruz. Sadece bu duruma bakarsak, üreticilerimiz çok büyük bir sıkıntı içerisinde. Elektrik faturasının yanında gübre, mazot ve tohum girdileri inanılmaz fazla. Hakikaten önümüzdeki sene ekip ekmemek arasında gidip geliyoruz. Ekmediğimiz noktada ne olacak? İnsanlar ne yiyecek? Bunu biz bilemiyoruz. Eğer bilen birisi varsa lütfen bunu bize izah etsin" diye konuştu.

ZAMLAR ÖLÇÜLEMİYOR

Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan ise, üreticilerin yaşadıkları sorunlara değindi. Bütün maliyetlerin yanında gelen zamlı elektrik faturalarının tarımı bitireceğini belirten Başkan Buluşan, "Daha önceden mazotta olduğu gibi yine elektrikte konusunda da üreticiden almak çok kolay. Bu açıdan biz yıllardır mazotlu motorlarla bu tarlaları sulamaktan, adeta üretmez hale gelmiştik. Son 10 yıldır bir sevincimiz vardı. Elektrik ile tarlaları suladığımız için maliyet düşüyordu. Ama maalesef bu Türkiye’deki dolar oyunu bizim de işimizi bozdu. Her ne hikmetse bir ay önceki fatura 990 bin lira, yeni fatura 1 milyon 900 küsur bin lira. Bu, burada mevcut olan bir üreticimizin faturasıdır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yüzde 15’lik bir rakam açıklamıştı. Bu ne yüzde 15 ile, ne de yüzde 100 ile ölçülebilen bir zam. Başta, Tarım ve Orman Bakanımızın bu konuya da el atmasını istiyoruz. Çünkü sorun çok büyük. Fiyatlar yükseldiği vakit kimsenin gözü üreticiyi görmüyor. Üreticiye yine bir pay düşmüyor. Açık ve net söylüyorum, bugün sadece sebze üreticisi değil, bütün üreticiler üretim yapmamayı düşünmekte" dedi. 

Editör: Haber Merkezi