CHP Milletvekili Utku Çakırözer Eskişehir’in Sarıcakaya ilçesinde çiftçilerle bir araya gelerek, sıkıntı ve talepleri dinledi.  Çakırözer üreticilerin mağdur olduğunu belirterek hükümete seslendi.

Çakırözer hafta sonu gerçekleştirdiği ilçe ziyaretleri kapsamında Sarıcakaya’dataze soğan, roka ve diğer yeşil sebze üreticilerini tarlada ziyaret ederek sıkıntı ve taleplerini dinledi. Çakırözer’e Seyitgazi İlçe Başkanı Hüseyin Çoban ve ilçe yöneticileri de eşlik etti.  Girdi fiyatlarının yüksek olmasından dert yanan çiftçiler, emeklerinin karşılığını alamadıklarını dile getirerek, “Bizler burada onca zorluğa rağmen ekiyoruz, üretiyoruz ama kazanamıyoruz. Zararına üretim yapıyoruz” dedi.

ÜRETİCİ ALIN TERİNİN KARŞILIĞINI ALAMIYOR

Türkiye’de Sarıcakaya’nın taze soğan, roka üretiminde önde gelen bölgelerden biri olduğuna dikkat çeken Çakırözer, “Sarıcakaya taze soğan üretiminde, roka üretiminde başı çeken bölgelerimizden biri. Ülke üretim yapamazken, borç batağındaki çiftçilerimiz bin bir zorluk içinde üretmeye çalışıyor. Çiftçilerimiz üretiyor ama alın terinin karşılığını alamıyor. Bakın soğanın bir kilosu tarladan hale 1 liraya, 1,5 liraya gidiyor. Nakli düştüğünde üreticiye kalan 70, 80 kuruş. Aynı soğanın evlerimize girişi 2, 2,5 lira. Üretici bu parayla gübresini mi alacak, mazotunu mu alacak yoksa evini mi geçindirecek. Bunların hepsi hükümetin yanlış tarım politikalarından kaynaklı” dedi.

İTHALATA DEĞİL, ÇİFTÇİYE HARCAMA YAPIN

Ülkede tarım ve hayvancılığın bitme noktasına getirildiğine dikkat çeken Çakırözer, “Bugün Sarıcakaya’da bir kez daha gördük.Ülkede bir tarımsal planlama olmadığından üretici kendi kaderine terk edilmiş durumda” dedi. Son yıllarda ortaya konan tarım politikalarının çiftçi dostu olmadığını dile getiren Çakırözer, tarımın iflas etmek üzere olduğunu bu politikasızlıkla devam edilmesinin mümkün olmadığını belirtti. Hükümete çağrıda bulunan Çakırözer, “Kalkınmanın temeli tarımdan geçmektedir. Ülkede tarım ve hayvancılık bitiyor. Dışa bağımlı bir ülke haline geldik. Arpa, saman, buğday ithal ediyoruz.Hükümet artık çiftçinin sesine kulak vermeli. Yarın çok geç olmadan tarımsal planlamalar yapılmalı, ithalata ayrılan kaynaklar ülke içerisinde çeşitli desteklemelerle üreticilere aktarılmalı ve en önemlisi ihracat açısından yanlış dış politikadan hızla dönülmelidir” dedi.  (Kaan Özcan)

Editör: Haber Merkezi