Kültür turizminin gözdesi Eskişehir’de turistlerin kentte kalma isteği otelleri doldurdu. Kentte yer bulamayanlar çevre illere yöneldi.

 

Özdemir UÇAK- Kültür turlarının ilk sırasına yazılmaya başlanan Eskişehir’de özellikle yerli turistlerin tercihlerinde de değişim başladı. Daha önce sadece günü birlik olarak turlara katılan turistler son dönemde Eskişehir’de kaldığı gün sayısını 3’e çıkardı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle resmi tatil olması turistleri Eskişehir’e yönlendirdi. Eskişehir’de bulunan 47 otel ve 5 binden fazla yatağa rağmen Cuma, Cumartesi, Pazar ve Pazartesi günleri tüm yataklar doldu. Son 1 aydır otellerdeki doluluk oranı yüzde yüze ulaşırken yer bulamadığı için komşu illere giden turist sayısı da her geçen gün artıyor. En yakın Bilecik Bozüyük ilçesine yönelen turistler buradaki otellerde de yer bulamayınca Bilecik, Kütahya, İnegöl ve Bursa’ya kadar gitmek zorunda kaldı.

HİZMET SEKTÖRÜ CANLANDI

Kültür turizmi kapsamında son yıllarda iç turizmin gözde kenti Eskişehir, sadece turistlerin değil yatırımcıların da göz hapsinde. 3 yıl önce 2500 olan otel yatak kapasitesi 5 bin 200’e ulaştı. Halen de Fabrikalar Bölgesi başta olmak üzere, tarihi Odunpazarı Bölgesi, Tepebaşı ve Odunpazarı Bölgesi’nde otel, apart, restoran ve rezidans gibi yatırım amaçlı inşaatlar yükselmeye devam ediyor. Yapılan otel yatırımlarına restoranlar da eklenince hizmet sektörünün kent ekonomisindeki payı yüzde 60’lara ulaştı. Hizmet sektöründe faaliyet gösteren restoran, kafe bistro gibi işletmelerde de bahar yaşanıyor.

MÜZELERE REKOR ZİYARETÇİ

Eskişehir özellikle müzeler, Tarihi Odunpazarı Bölgesi, parklar ile turisti kent merkezine çekerken Frigya bölgesi denilen Han, Seyitgazi ilçelerine ise giden turist sayısı çok az miktarda kaldı. Kent merkezinde Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi, Kent Belleği Müzesi, Kurtuluş Müzesi, Çağdaş cam sanatları müzesi, Lületaşı müzesi, Eğitim karikatürleri müzesi, Ticaret Odası  Eskişehir Ticaret ve Sanayi Müzesi, Demiryolları Müzesi en çok ziyaretçi alan noktalar oldu. Müzelere son 1 ayda gelen ziyaretçi sayısı 140 bine ulaştı.

İŞLETMECİLER MUTLU

Kentteki otel işletmecileri gerek tur şirketleri gerekse kendi araçlarıyla gelen turistlerin kalacak yer konusunda ısrarcı olduklarını belirterek, “Oteller yüzde yüz doldu. Şu an tam doluluk var. Eskişehir turizmde önemli bir yere geldi. Bu yoğunluğun sadece bahar ve yaz ayları değil kış dönemine de yayılması için çalışma yapılmalı” dedi.

İŞTE MEVCUT OTELLER

5 yıldızlı oteller: Anemon Otel, Tasigo Otel, Turunç Otel,

4 yıldızlı oteller: Saffroon Otel, Dedepark Otel, Hilton Garden Inn, Divan Express, Modernity, The Merlot, Ramada Encore, Hüma Sultan Otel, Prime Eskişehir

3 yıldızlı oteller: Grand Namlı Otel, Atışkan Otel, Soyiç Otel, İbis Otel, Arus Otel, Zin Otel, Sör Otel, Vendome Otel, Senna City, Roof Garden, Es Albatros Otel, Verman Otel, Şahinpark Otel, Soyiç Otel, Enotel Karaca, Uysal Otel, NH Otel, Aydoğanlar Otel, Tymbris Otel, Ada Life Qeen Otel.

2 yıldız oteller: Has Termal Otel, Şale Otel, Arslan Otel, Eskişehir Elaine Otel, Altınes Otel, Sultan Otel,

1 yıldız oteller: Bayrambey Otel, Şaşkın Otel.

Butik Oteller: Porsuk Otel, Gürgenci Apart, Abacı  Konak, Sarar Otel.

Hostel: The Black Hostel, Eskişehir Hostel.

Uygulama Oteli: Ali Güven Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Oteli

Editör: Haber Merkezi