Başbakan Yardımcısı Elvan, seçim sonrasında Mersin’e ilk ziyaretinde iş adamları ve yatırımcılarla bir araya gelerek, hükümetin bir hafta içinde gerçekleştirme sözü verdiği icraatlarla Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı reformların ekonomiyle ilgili bölümlerini Mersin iş dünyasıyla paylaştı. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda (MTSO) gerçekleştirilen toplantıya Mersin Valisi Özdemir Çakacak da katıldı.

“SÖZ VERDİĞİMİZ 9 İCRAATI BİR HAFTA DOLMADAN HAYATA GEÇİRDİK”

Başbakan Davutoğlu’nun, 3 ay, 6 ay ve 1 yıllık süreçte yapacakları reformları ve seçim öncesi vaat ettikleri icraatları açıkladığını anımsatan Elvan, reformlara geçmeden önce bir hafta içinde gerçekleştirme sözünü verdikleri 9 icraatı anlattı. Elvan, “Sayın Başbakanımız, bir haftalık sürede reformların koordinasyonu ve izleme kurulu oluşturacağımızı, lisans öğrencilerinin 330 TL olan bursunun 400 TL’ye çıkartılacağını, gençlere proje karşılığı 50 bin TL karşılıksız nakdi destek verileceğini, eylem planının uygulanmasına yönelik Bakanlar Kurulu kararı çıkarılacağını, gençlerde evliliğin teşvik edilmesi amacıyla çeyiz hesabı başlatılacağını, gençlere 100 bin TL faizsiz kredi verileceğini, esnafımıza 30 bin TL faizsiz kredi verileceğini, işletme büyüklüğü 5 dekarın altında olan meyve-sebze üreticisi çiftçilerimize destekleme sağlanacağını ve son olarak çiftçilerimizin seralarının modernizasyonunda faizsiz kredi verileceğini açıklamıştı. Bunların tamamını bir hafta dolmadan dün yaptığımız Bakanlar Kurulu’nda imzaya açtık ve Bakanlar Kurulu kararlarımız çıktı, 9 icraatımızın tamamını hayata geçirdik” diye konuştu.

Reformlarda ise demokratikleşmeden adalete, ekonomik alandan sosyal alana kadar hemen her alanda reformları olduğunu ifade eden Elvan, bugün sadece ekonomiyi doğrudan ilgilendiren reformlarla ilgili bilgi vereceğini söyledi. Bu reformları tek tek sıralayan Elvan, “Birincisi, iş gücü ve istihdam piyasasına yönelik reformlarımız olacak yeni dönemde. Yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik yine reformlarımız olacak. Özellikle tasarruf oranlarının artırılması, nispeten yüksek olan cari açığımızın daha da aşağıya çekilmesine yönelik bazı düzenlemelerimiz olacak” ifadelerini kullandı.

“KIDEM TAZMİNATINDA YAŞANAN SORUNLARI YENİ DÜZENLEMELERLE ÇÖZECEĞİZ”

Elvan, iş gücü ve istihdam piyasasına yönelik reformlarını da şöyle sıraladı:

“Çalışma hayatına esneklik sağlayacak düzenlemeleri getireceğiz. Bunu 3 aylık sürede yapacağız. Avrupa Birliği norm ve standartlarında özel istihdam bürolarının faaliyetlerinin geçici iş ilişkisini de içerecek şekilde genişletilmesini sağlayacağız. Bu da 3 aylık süre içerisinde gerçekleştireceğimiz projelerden biri. Kıdem tazminatında yaşanan sorunların çözümü amacıyla da yeni düzenlemeler yapacağız. Yine bir başka önemli sorun alanımız alt işverenlik çerçevesinde asıl işlerde çalışanların kamuda istihdamına yönelik düzenlemeyi hayata geçireceğiz.”

Yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik ise İstanbul Tahkim Merkezi’ni ocak ayında faaliyete geçireceklerini aktaran Elvan, artık burada dava alınmaya başlanacağını bildirdi. Yatırımlarda bürokrasinin azaltılması ve uluslararası doğrudan sermayenin Türkiye’ye çekilmesine yönelik de tedbirleri olacağını söyleyen Elvan, diğer reformları da şöyle anlattı:

“Enerji ruhsat ve lisans izin işlemlerini kolaylaştıracak. Şirketlerin kuruluş aşaması nispeten kolay ama tasfiye aşamasında halen sıkıntılar yaşanıyor. Özellikle tavsiye işlemlerini kolaylaştıran yeni mekanizmalar getireceğiz. Endüstri bölgeleri ve organize sanayi bölgelerinde arsa maliyetlerinin yüksek olduğu yönünde sık sık sıkıntılar dile getiriliyor. Bu maliyetleri azaltacak tedbirler alacağız. Bir başka önemli konu da özellikle arsa temini konusunda sanayicilerimizin sık sık problemle karşı karşıya kalmaları. Özellikle arsa temini yönünde yeni mekanizmalar oluşturacağız ve elektronik ortamda sizlerin, kurumlarımızın arsaları görebilmelerine imkan sağlayacak bir altyapıyı da oluşturacağız. Organize sanayi bölgelerinde yaşanan yetki kargaşasını ortadan kaldıran bir mekanizmayı da hayata geçireceğiz.”

“BU REFORMLARLA SİZLERİN ÇOK DAHA RAHAT NEFES ALMA İMKANINA KAVUŞMANIZ SAĞLANACAK”

İş yeri açma ve çalıştırma ruhsatlarında basitleştirme ve uygulama birliği sağlayacaklarını da dile getiren Elvan, “Zaman zaman normal belediyelerle büyükşehir belediyeleri arasında veya merkezi hükümetle yerel yönetimler arasında bu alanda sıkıntılar oluşabiliyor. Özellikle uygulama birliğinin sağlanması açısından da bir düzenlemeyi hayata geçireceğiz. Diğer taraftan, vergi beyannameleri ile sosyal güvenlik bildirgelerinin birleştirilmesini sağlayacağız. Bunu ayrı ayrı veriyordunuz, tek bir mekanizma altında toplayacağız. Dolayısıyla vergi beyannameleriyle sosyal güvenlik bildirgelerinin birleştirilmesi sağlanmış olacak. Özellikle piyasa gözetim ve denetimine yönelik de kamu kurum ve kuruluşlarımız arasında farklı uygulamalar, farklı yaklaşımların, özellikle denetim mekanizmalarının zayıf olduğu alanlar olduğunu biliyoruz. Piyasa gözetim ve denetim sistemlerinin etkin bir şekilde uygulanmasına yönelik de tedbirlerimiz olacak. İş adamlarının sıkça dile getirdikleri bir başka konu ise ihtisas mahkemelerinin kurulması. Özellikle finans ve bilişim başta olmak üzere ihtisas mahkemelerinin kurulmasını sağlayacağız. Bir başka önemli alan da iş uyuşmazlıklarında alternatif çözüm yöntemlerinin hukuk sistemimize kazandırılması. Mahkemeye gitmeden sorunlarınızın çözümüne yönelik mekanizmalar oluşturacağız ki, süreç daha hızlı işlesin. Ekonomik ve Sosyal Konsey ile ilgili olarak bir yasal düzenlemeyi hayata geçireceğiz. Düşük tasarruf oranlarının daha yukarı çekilmesi de önemli bir alan. Bu yönde geçtiğimiz dönemlerde bazı düzenlemeler yapmıştık. Bunlara ilave olarak gençlerde evliliğin teşviki için çeyiz hesabı uygulamasını başlatmamız, finans araçları ve kurumlarının geliştirilmesi, bireysel emeklilik sisteminde otomatik katılım mekanizmasının devreye sokulması gibi değişik alanlarımız olacak. İmalat sanayi makine teçhizat yatırımlarının finansmanında banka ve sigorta muameleleri vergisine istisna getireceğiz. Basit usulde vergilendirilen esnafın 8 bin TL’ye kadar kazancından vergi alınmayacak artık. Yeni iş kuran gençlerimiz 3 yıl boyunca gelir vergisinden muaf olacak. Buna benzer çok sayıda düzenlememizi inşallah 2016’da da gerçekleştireceğiz. Bunların önemli bir kısmını ilk 6 aylık süreçte yapacağız. Bu reformlarla sizlerin çok daha rahat hareket edebilmeniz, daha rahat nefes alma imkanına kavuşmanız sağlanacak” şeklinde konuştu.

“UMUTLARIMIZI, MORALİMİZİ GERİ GETİRDİNİZ”

MTSO Başkanı Şerafettin Aşut ise yaptığı konuşmada, hükümetin öncelikle ekonomik sorunlara odaklanmasının, ekonominin, aslında ülkenin sosyal huzurunun payandası olduğunu görmesinin Türkiye’nin son zamanlarda yitirdiği umutlarını, moralini geri getirdiğini vurguladı. Aşut, “Açıklamalarınızda AK Parti’nin iktidara geldiği ilk hükümetin o siyaset üstü kucaklayan felsefesini; ekonomik anlamda olağanüstü cesur reform hareketlerini ve ihtiyacımız olan her aşamada çözüm odaklı, iş birliği odaklı, ortak akıl odaklı yaklaşımlarını gördük ve iş dünyası olarak, birer vatandaş olarak tekrar umutlandık. Bu sorunları yüklenen ve çeken lokomotifinin başında ise bir Mersin Vekilimizi Başbakan Yardımcısı olarak görmek gerçekten gurur verici ve kentimiz adına ise ayrıca önemli olaydır” dedi.

Yeni anayasa hazırlık sürecinin bir an önce başlamasını dileyen Aşut, “Sayın Başbakanımızın açıkladığı ve bir sürece yayılan ekonomik reformların, ekonominin yapısal sorunların çözümlerinin hayata geçmesinde ifade edilen 3-6 ve 12 aylık temrine uyulursa, bu gerçek anlamda bir dönüşüm olacaktır. Bu anlamda da iş dünyası ile iş birliği yapacağınıza inanıyoruz. Ülkemizin sorunlarının çözümünde her zaman yanınızdayız” diye konuştu.

Daha sonra basına kapalı devam eden toplantıda Elvan, iş adamlarının sorun, talep ve beklentilerini dinledi.

(İHA)

Editör: Haber Merkezi