ESKİ Genel Kurulu dün toplandı. ESKİ Genel Kurulu’nun ikinci oturumu Opera binasında sosyal mesafe kurallarına uygun bir şekilde yapıldı. 5 konunun gündeme geldiği toplantıda Büyükerşen’in mazeretli olmasından dolayı oturumu İbrahim Arslan yönetti. Toplantıda 2021 yılı yatırım programı, performans programı ve 2021 yılı ve izleyen iki yıl bütçesi görüşüldü.

AK Partili Meclis üyeleri tarafından 2021 yılı yatırım, performans ve 2021 yılı ve izleyen iki yıl bütçelerine karşı oy verildi.

“Rakamlar yetersiz”

Karşı oy gerekçelerini okuyan AK Partili Orhan Durmuş, “ESKİ Genel Müdürlüğünün temel ve asli görevleri olan, mevcut su isale hatlarının yenilenmesi, içme ve kullanma sularının arttırılması, dış ilçelere ve mahallelere yeni isale hatlarının yapılması, arıtma suyu, atık su tesislerinin yapılması özellikle de yağmur ve kar yağdığında göle dönen cadde ve sokakların, su deşarjlarını- tahliyelerini mümkün kılacak, kanalizasyonların yapılması konusunda, daha fazla yatırım yapılmasını talep ediyoruz. Zira 2021 yılı bütçesinde bu işler için ayrılan pay 95, 016, 000 TL olup, toplam bütçenin yüzde 23.4’ü oranındadır. 2020 yılından bile geride kalmaktadır. Bu rakam bize yetersizdir. İdeal oran yüzde 45’dir” dedi. Durmuş, “2021 yılı bütçesinde yer alan rakamların yetersiz olduğunu ve gerçek olmadığını düşünüyoruz. Belirtilen rakamlarla 6360 sayılı yasayla genişleyen Eskişehir mücavir alan sınırları açısından Eskişehir’li vatandaşın beklentilerini yeterince karşılamayacağını ifade etmek istiyoruz. Bu nedenle 2021 yılı bütçesinin bazı maddelerine ret oyu veriyoruz” diye konuştu.

 “Vicdan şart”

Bütçe programlarının başarılı sayılacak bir pozisyonda olduğunu belirten Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, “Orhan Bey’in yapıcı önerilerinin büyük çoğunluğunu idare dikkate alacaktır. Temel amaç iyi bir alt yapı sağlamaktır. Şebeke sularını içilebilecek hale getirmektir. Bunun içinde adalet ve vicdan şarttır. Programlarda da bunu görüyorum. Bu yüzden olumlu oy veriyoruz” ifadelerini kullandı.

“Yetersizlik görecelidir”

Eleştirilere yanıt veren Başkan Vekili İbrahim Arslan ise şu ifadeleri kullandı: “Yetersizlik kavramı göreceli bir kavramdır. Nereden ve nasıl baktığınıza göre değişir bu. Yüzde 45 olmalıymış. Hangi bilimsel yerde yazıyor bu!”

Meclis esnasında söz alma tartışmaları da yaşandı. İnönü Belediye Başkanı Kadir Bozkurt, damacana tartışmalarını gündeme getirerek, neden vatandaşa tarihi geçmiş damacana ile su verildiğini sordu. Arslan ile Bozkurt arasında sesler yükseldi. Ardından Arslan oturumu sonlandırarak bütçeler tek tek oylandı.

Editör: Haber Merkezi